Vraag:
woensdag, 15 oktober 2003

hallo , een kennis van mij heeft een dochter van bijna 11, ze plast bijn a dagelijks in haar bed ,wij hebben al vanalles geprobeert maar het houd gewoon niet op;
ze is zelfs al medich onderzocht geweest , maar ze zeiden dat er niets was .
wij heb een vermoeden waarom het komt maar ben niet zeker , ze maakt haar eigen bang snachts .ze ziet vanalles wat er niet is .wij laten snachts een lichtje branden maar zonder resultaat .
wij hebben met belonings systemen gewerkt en ik moet zeggen dat hielp in begin , maar wanneer ze haar beloning kreeg plaste ze terug in bed .
wij zijn ten einde raad .ik hoop dat u mij mischien wat raad kan geven .
ik dank u
michael

Antwoord:
donderdag, 16 oktober 2003

Op onze site kunt u de verschillende oorzaken van bedplassen bekijken. Bedplassen is een onbewust proces en heeft te maken met verschillende factoren. Emotionele spanning kan een factor zijn. Je weet dat nooit zeker. Wat wij wel zeker weten is dat kinderen die lang in bed plassen erg onzeker worden en een slecht zelfbeeld hebben. Door lang in bed te plassen kunnen psychologische problemen ontstaan. Straffen helpt zeker niet.
Het is daarom wel belangrijk om te proberen om kinderen droog te trainen. Wanneer kleine beloningen niet helpen is het zaak om een serieuze trainingspoging te doen door een wekprogramma te volgen of een plaswekker te gebruiken. Informatie hierover vindt u op de site door op de homepage te klikken op “therapie” en daarna op “niet medicamenteus” . U ziet dan “wekken” of de “plaswekker”.

Ook in het boek “Bedplassen daar wil je van af!” staan instructies voor verschillende trainingsprogramma’s met extra oefeningen om de wekbaarheid te verbeteren. Informatie over het boek vindt u op de pagina “meer lezen?” Veel succes.

Met vriendelijke groet

Marianne Vijverberg
Bestuurslid KCB en incontinentietherapeut

Lees meer hierover

Terug naar het vragenforum
Stel zelf een vraag