Vraag:
woensdag, 15 oktober 2003

Geachte heer, mevrouw,

Mijn echtgenoot, 40 jaar, heeft sinds hij 21 jaar was rugklachten. Hij is inmiddels 5 keer aan een hernia geopereerd, de laatste keer in 1998. Deze operatie is niet helemaal goed gegaan en hij kan heel moeilijk lopen en heeft er ontzettend veel andere klachten aan overgehouden. Vocht vasthouden; grote rode plekken (sinds kort) op zijn scheenbeen; spontaan grote blaren op de overgang van zijn voet naar tenen; bedplassen en nog veel meer.

In 1998 is mijn echtgenoot eens bij een uroloog geweest omdat hij moeilijkheden had met plassen (ook in zijn bed). Hij houdt heel veel vocht vast, drinkt zeker 2 liter vocht per dag. Het bedplassen wordt steeds erger. Hij wordt niet wakker wanneer hij in slaap valt en wordt drijfnat wakker. Wanneer hij zich dan gaat verschonen en weer teruggaat naar bed wordt hij wederom nat wakker (dus 2x op een nacht). Hij houdt al rekening met drinken voor hij naar bed gaat (doet hij 2 uur van te voren niet meer), hij gaat naar het toilet voordat hij naar bed gaat. Het lijkt steeds erger te worden.
De uroloog heeft bij zijn eerdere bezoek een aantal jaar geleden niets kunnen vinden. Allerlei plastesten etc gedaan maar kerngezond.
Ik vind het echter niet meer gezond.

Kunt u ons misschien iets verder helpen.
Mijn man gebruikt voor de pijn die hij de gehele dag heeft van zijn rug diazepam en indometacine.

Alvast bedankt voor de moeite.

Antwoord:
donderdag, 23 oktober 2003

Geachte mevrouw,
De vraag die u stelt is niet eenvoudig te beantwoorden, en ik heb dan ook geen pasklaar antwoord op u vraag.
U meldt dat U man slecht loopt en overdag plasklachten heeft na vele hernia operaties.Het is mogelijk dat de zenuwvoorziening van de blaas door de hernias is aangedaan. Wanneer Uw man dan ook nog overdag veel vocht vast houdt zal dit s'nachts als hiij ligt door het lichaam opgenomen worden en via de nieren in de blaas worden uitgescheiden. Met een niet goede controle over de blaas en het niet wakker worden van een volle blaasgevoel kom je dan s'nachts in de problemen.
Toch zijn er zeker mogelijkheden om het probleem dragelijker te maken en wellicht geheel op te lossen, maar dit vergt een uitgebreide beoordeling van de blaasfunctie en een vastleggen van de vochtuitscheiding overdag en s'nachts . Ik wil U adviseren hierover opnieuw met uw uroloog contact op te nemen.

J.W. van Capelle, uroloog en bestuurslid KCB

Lees meer hierover

Terug naar het vragenforum
Stel zelf een vraag