Vraag:
vrijdag, 17 oktober 2003

Ik heb een dochter van bijna 5 jaar. Ze was met 2 en een half jaar zindelijk. Dat wil zeggen alleen plassen. poepen
lukt alleen als ze slaapt en ze dus een luier aan heeft.
We hebben ook al veel pogingen gedaan om haar s'nachts ook
zindelijk te krijgen. Maar dat lukt tot op heden nog niet.
Ze slaapt kennelijk zo vast dat ze niet wakker wordt om te plassen of te poepen. Hebben jullie misschien advies voor mij?

Antwoord:
donderdag, 23 oktober 2003

De leeftijd van uw dochtertje is nog heel jong. Gemiddeld zijn kinderen op een leeftijd van 3,5-4 jaar ’s nachts droog. Sommigen kinderen zijn iets later droog dan anderen. Nog 18% van de 5 jarige jongens plassen nog in bed en nog 5 % van de 10 jarige kinderen. Vijftien tot 18 % wordt vanzelf droog ook al doe je niets. Andere kinderen moeten echt trainen. Vanaf 6 jaar is het zinvol om een echte trainingspoging te wagen,vooral wanneer het kind last heeft van het probleem. Er is veel gewonnen wanneer kinderen er eerder van af zijn, dit voorkomt psychologische problemen. Misschien lijkt het erop dat het kind niet zo ‘n interesse in het droog worden heeft, maar dit kan ook schijn zijn. Soms vinden kinderen het in hun hart heel erg dat ze nat zijn, maar weten ze niet hoe ze het moeten oplossen. Zij nemen een ontwijkhouding aan en ze doen alsof het hen niet interesseert. Dit is overigens een normaal overlevingsmechanisme. Wanneer je er met ze over praat en samen naar een oplossing zoekt merk je pas dat ze er wel graag van af willen. Op de leeftijd van 5-6 jaar kan men dan het beste beginnen met een keer wekken ’s avonds. Alle informatie over wekken vindt men op de site onder het hoofdstuk “therapie” en dan klikken op “niet medicamenteus”.
In het boek “Bedplassen daar wil je van af!” staan instructies voor verschillende trainingsprogramma’s met extra oefeningen om de wekbaarheid te verbeteren en tevens hoe je een training moet afbouwen of wanneer je moet stoppen. Misschien voor u een makkelijke handleiding. Informatie over het boek vindt u op de pagina “meer lezen?” Veel succes.

Met vriendelijke groet

Marianne Vijverberg

Bestuurslid KCB en incontinentietherapeut

Lees meer hierover

Terug naar het vragenforum
Stel zelf een vraag