Vraag:
zaterdag, 18 oktober 2003

Hallo. Wij hebben een zoon van 5 jaar die het net niet redt om tot s'morgens droog te blijven. meestal is hij om 6 uur s,ochtends nat. Om te proberen of hij af en toe droog kan blijven laten wij hem altijd s'avonds om 10 uur plassen.
Nu vertelde een vriendin van ons dat dit geen goed middel is om hem te proberen droog te krijgen omdat volgens haar getraind moet worden dat de hersenen zelf een seintje krijgen dat je moet plassen. Wat is jullie mening?

Antwoord:
donderdag, 23 oktober 2003

Uw zoontje haalt de ochtend niet droog omdat de blaas net een te klein volume heeft om de hele nacht droog te kunnen slapen. Eigenlijk zou hij wakker moeten worden van het signaal van de blaas maar dat lukt hem niet en hij is nog te jong om dat bewust te leren. Ons advies zou dan ook zijn om hem ís avonds eenmaal te wekken zeker wanneer hij de nacht dan wel droog haalt. Wanneer hij wat ouder is bijvoorbeeld 6-7 jaar dan kunt u proberen de wektijd af te bouwen door hem steeds een beetje eerder te wekken tot u bent aangeland bij een half uur na slapen gaan. Probeert u hem bij het wekken goed wakker te maken zodat hij bewust een plas doet. Wanneer hij bij wekken wel droog slaapt is daar de voorkeur aan te geven boven een nat bed. Er is veel gewonnen wanneer kinderen er eerder van af zijn, dit voorkomt psychologische problemen. Misschien lijkt het erop dat het kind niet zo Ďn interesse in het droog worden heeft, maar dit kan ook schijn zijn. Soms vinden kinderen het in hun hart heel erg dat ze nat zijn, maar weten ze niet hoe ze het moeten oplossen. Zij nemen een ontwijkhouding aan en ze doen alsof het hen niet interesseert. Dit is overigens een normaal overlevingsmechanisme. Wanneer je er met ze over praat en samen naar een oplossing zoekt merk je pas dat ze er wel graag van af willen.
De uitspraak van uw vriendin is niet onwaar maar wanneer het niet lukt om een seintje vanuit de hersenen in je slaap te ervaren, kun je dat pas aan leren wanneer hij wat ouder is en nu is wekken een prima tussen oplossing.

Met vriendelijke groet

Marianne Vijverberg

Bestuurslid KCB en incontinentietherapeut

Lees meer hierover

Terug naar het vragenforum
Stel zelf een vraag