Vraag:
zondag, 19 oktober 2003

Mijn man van 30j plast 1a2 keer per maand in bed.Ik heb daar nooit een probleem van gemaakt tot we vorige week 8 dagen op hotel zijn geweest heeft hij op die 8 dagen 4 maal in bed geplast,ik schaamde me meer dan hij.Bij onze thuiskomst heb ik hem gevraagt om eens een dokter op te zoeken.Maar hij wil daar niet van weten omdat hij zich schaamt en vind ook van zichzelf dat hij geen bedplasprobleem heeft omdat het maar 1a2 keer per maand gebeurt en zegt dat dit bij veel volwassen wel eens voorkomt.Wanneer spreekt men wel van een bedplasser?En hoe kan ik hem overtuigen om wel een dokter op te zoeken? Dank bij voorbaat Eveline

Antwoord:
donderdag, 23 oktober 2003

Uw man plast normaal gesproken niet veel meer in bed maar 1-2 keer per maand. Wanneer hij dat altijd gedaan heeft en in het verleden misschien vaker dan spreek je van bedplassen, mits er verder geen afwijkingen zijn aan blaas of urinewegen. Het zou nuttig zijn om te achterhalen wanneer hij wel en wanneer hij niet in bed plast. Dan kun je er rekening mee houden wanneer je elders slaapt. Het kan zijn dat het met het drinkpatroon te maken heeft of met het aantal plassen die hij overdag doet. Het kan ook met zijn slaappatroon te maken hebben. In zijn geval kan medicatie bijvoorbeeld Minrin, een oplossing zijn, vooral tijdens de vakanties. Dit zou hij eerst thuis uit kunnen proberen. Hiervoor moet hij wel naar de huisarts. Hij schaamt zich er misschien voor en sommige mensen willen er dan niet over praten met het ideeĒals ik doe alsof het er niet is heb ik er ook gen last vanĒ . Dit is een overlevingsmechanisme maar lost natuurlijk niets op.
Misschien kun je hem eerst eens onze site laten zien en de mogelijkheid van medicijn gebruik. Hij zal toch zelf de stap moeten doen. Veel succes.

Met vriendelijke groet

Marianne Vijverberg

Bestuurslid KCB en incontinentietherapeut

Lees meer hierover

Terug naar het vragenforum
Stel zelf een vraag