Vraag:
maandag, 20 oktober 2003

Mijn zoon van elf plast nog regelmatig in bed. Hij vindt dit zelf ook erg vervelend.Toen hij twee was is hij een tijd s'nachts droog geweest. Toen hij net vijf was werd mijn man ernstig ziek en begon hij met af en toe in bed te plassen. Wij dachten natuurlijk dat de ziekte van mijn man hier de oorzaak van was en maakte er absoluut geen punt van. Na negen maanden ziekte overleed mijn man en mijn zoon begon vaker in bed te plassen. Hij was net geen zes jaar. Ook dit bedplassen werd door mij en de huisarts toegeschreven aan het geen hij had mee gemaakt.Hij kreeg Minrin voorgeschreven, maar zelfs daarmee ging het nog regelmatig mis. Inmiddels had ik een partner en ging alles weer een beetje berg opwaarts, ook voor hem. Ik kreeg het gevoel dat hij weer lekker in zijn vel zat. Maar het bedplassen bleef. Toen hij ruim negen was gaf hij zelf aan er wat aan te willen doen. In overleg met de kinderarts bij ons in het streekziekenhuis, is hij opgenomen voor een bedplastraining.Ik had daar wel een paar aanmerkingen op, daar sóchtends in het nachtrapport stond dat hij om half drie nat was. Toen ik vroeg hoe dat kon, omdat hij om twee uur wakker gemaakt zou worden, kreeg ik als antwoord dat de verpleging het te druk had met baby's voeden. Ik vond dit vreemd omdat men mij gezegd had dat die tijden van wekken erg belangrijk waren. Dit is twee of drie keer gebeurd.Tijdens die training heeft hij flink ruzie gemaakt met de verpleging omdat hij net als thuis niet echt wakker te krijgen was.
Thuis hebben we de training weer volgehouden maar dat ging maar even want hij maakte steeds grotere stampij. Nu moet hij zichzelf verschonen, het bed afhalen en hat hoeslaken erom doen. Ik doe het dekbed en het 20 keer tot 50 tellen lukt niet meer.
Na overleg met de huisarts heeft er vorig jaar een blaasonderzoek plaats gevonden. De uruloog kwam tot de conclusie dat hij last had van blaaskrampjes en dat daardoor s'nachts zijn blaas gewoon leeg liep, dit in combinatie met heel diep slapen. Hij kreeg daar tabletten voor,deze heeft hij een week genomen. Daarna in overleg met de uroloog mee gestopt daar hij hier helemaal dol van werd. Duizelig en hoofdpijn.
We hebben toen alles maar zo gelaten. Zelf bed afhalen, gedeeltelijk opmaken,niet echt over praten en ik doe net of er niets aan de hand is en was bijna iedere dag een kussen,dekbed en de rest van het beddengoed. In werkelijkheid wil iedereen graag dat het anders wordt. Ook mijn zoon. Hij wil iedere dag Minrin. Ik vind dat niet goed omdat het mij lijkt dat langdurig medicijn gebruik naar mijn idee nooit goed kan zijn. Daarbij lijkt dit mij de makkelijkste weg. ook heeft hij het weer over die training, de kinderarts had gezegd om het over een paar jaar misschien weer te proberen.Een tijdje terug was er een programma op tv over een training in het WKZ,deze training verliep heel erg strak en alles precies op tijd en bij dit meisje was de training geslaagd.Nu wil hij wel weer die training doen, maar dan in dat ziekenhuis waar dat meisje ook was, dan lukt het wel denkt hij.
Ik zou graag van iemand advies hierover willen, wij weten nl. niet meer wat wijs is.
Die Minrin, in hoeverre kan dat kwaad bij langdurig gebruik?
Zou die training nu wel een oplossing kunnen zijn(hij is erg gemotiveerd) en zo ja waar?
Weet u misschien nog een andere oplossing?Wij hebben eigenlijk het idee dat het nu voor ons ophoud. Help!!!!!!
Met vriendelijke groet.

Antwoord:
zaterdag, 25 oktober 2003

Het zou kunnen zijn dat uw zoon door de emotionele spanning in bed is gaan plassen. Eigenlijk raakte hij de vaardigheid van zindelijk zijn ’s nachts kwijt doordat hij teveel andere dingen aan zijn hoofd had. Later moet hij het opnieuw leren. Inmiddels is duidelijk wat het voor hem moeilijk maakt om droog te worden. Hij heeft een kleine en kramperige blaas en slaapt ook nog diep waardoor hij er niet wakker van wordt en bij wekken boos reageert. Hij moet leren makkelijker wakker te worden. Dat is niet makkelijk, maar kinderen boven de 9 jaar kunnen dat goed leren. De Droge Bedtraining die hij in het ziekenhuis heeft gedaan is helaas niet goed uitgevoerd. Dit is een training die zeer consequent uitgevoerd moet worden en waarbij het kind voor het slapen gaan ook goed moet oefenen om wakker te leren worden anders heeft het geen zin. De training die u op de t.v. heeft gezien heeft, was echter een training voor kinderen met blaas en urinewegproblemen, die overdag nat zijn. Het was een training vanuit het UMC Utrecht. Het UMC heeft vroeger wel veel bedplas trainingen gedaan maar doen dit nu niet meer. Overigens zou een intensieve training zou wel goed zijn voor uw zoon, gezien zijn slaappatroon. . Er zijn echter niet veel ziekenhuizen die de Droge Bedtraining uitvoeren met professionele begeleiding. Ik weet niet waar u woont maar ik zal de ziekenhuizen noemen die er wel ervaring mee hebben. Ziekenhuizen die klinische trainingen geven, zijn momenteel het diaconessenziekenhuis in Meppel (boven de 12 jaar),het Twenteborgziekenhuis in Almelo, het ziekenhuis in Deventer, Eindhoven, en Arnhem.

Over Minrin het volgende: wanneer hij er goed op reageert dan kan hij het zonder problemen wat langer gebruiken. Wetenschappelijk is aangetoond dat dit weinig of geen bijwerkingen geeft. Soms zijn kinderen na 3 maanden gebruik droog anderen worden weer nat nadat de medicijnen gestopt worden.
Tenslotte in het boek “Bedplassen daar wil je van af!” staan instructies voor verschillende trainingsprogramma’s met plaswekkers en oefeningen om de wekbaarheid te verbeteren en tevens hoe je een training moet afbouwen of wanneer je moet stoppen. Misschien voor u een makkelijke handleiding om thuis aan de slag te gaan. U vindt meer informatie op de pagina “meer lezen?”
Veel succes.

Met vriendelijke groet

Marianne Vijverberg

Bestuurslid KCB en incontinentietherapeut

Lees meer hierover

Terug naar het vragenforum
Stel zelf een vraag