Vraag:
dinsdag, 21 oktober 2003

mijn dochter is 10 jaar. ze heeft nooit in haar bedje geplast totdat ze met school op schoolreis ging. nu plast ze geregelt 4 tot 5 keer per week in haar bedje. ik heb reeds gevraagd aan mijn dochter millaika ofdat er iets gebeurt was op schoolreis maar haar antwoord was : nee mama ik heb me reuze geamuseerd. Toch ben ik blijven aandringen. Nu draagt ze pampers om te gaan slapen en dat vindt ze zeker niet fijn. Maar tja wat moet ik anders doen. Ik kan anders de laken niet bijhouden met wassen. Is er een manier om het haar terug af te leren of kan er iemand mij raad geven ?? alvast bedankt

Antwoord:
zaterdag, 25 oktober 2003

Het is opvallend dat uw dochter op 10 jarige leeftijd in bed is gaan plassen. Het is goed om te kijken of ze alleen bedplassen heeft of dat er bijvoorbeeld sprake is van een blaasontsteking. Heeft u de urine na laten kijken? Heeft ze overdag een regelmatige plasfrequentie? En poept ze iedere dag zonder te moeten persen? Dit zijn belangrijke vragen voor kinderen die aanvankelijk droog waren en plotseling in bed zijn gaan plassen. Wanneer bovenstaande vragen geen bijzonderheden opleveren dan moet u het als bedplassen zien. Wat eraan te doen is, vindt u uitgebreid op de site onder het hoofdstuk “therapie” en dan doorklikken naar “niet medicamenteus” en “wekken”, of “plaswekker”. Wanneer dit niet zelfstandig lukt dan is professionele hulp nodig. Waar dat kan is afhankelijk van de woonplaats. Er zijn vele GGD’s in Nederland die begeleiding geven. U kunt eens informeren bij de GGD afdeling jeugd bij u in de buurt. Verder zijn er een aantal ziekenhuizen die begeleiding geven, het diaconessenziekenhuis in Meppel (boven de 12 jaar), het Twenteborgziekenhuis in Almelo, het ziekenhuis in Deventer, Eindhoven, en Arnhem.
Tenslotte in het boek “Bedplassen daar wil je van af!” staan instructies voor verschillende trainingsprogramma’s en oefeningen om de wekbaarheid te verbeteren en tevens hoe je een training moet afbouwen of wanneer je moet stoppen. Misschien een makkelijke handleiding om thuis aan de slag te gaan. U vindt meer informatie op de pagina “meer lezen?”
Veel succes.

Met vriendelijke groet

Marianne Vijverberg

Bestuurslid KCB en incontinentietherapeut

Lees meer hierover

Terug naar het vragenforum
Stel zelf een vraag