Vraag:
woensdag, 22 oktober 2003

Mijn zoontje van 8 is op z'n derde jaar snel zindelijk geworden overdag. s'nachts is hij altijd nat geweest en hij draagt altijd een luier. Wij hebben nu in twee verschillende perioden 7 nachten achter elkaar hem wakker gemaakt en laten plassen om ongeveer 23.00u (luier weer aan) maar hij is s' ochtends nog altijd nat. Hij begrijpt dat hij wakker moet worden en meestal is hij dat ook. Wij proberen ook op te letten dat hij overdag genoeg drinkt en plast en s'avonds weinig drinkt (lukt niet altijd). Omdat hem op laten staan geen invloed gehad heeft, voelen we ons terug bij af. En nu?

Overigens, hij maakte zich vreselijk druk over schoolkamp en heeft toen besloten om het twee dagen van te voren in de kring op school door de juf te laten vertellen. Geen van z'n klasgenootjes deed vervelend en hij heeft voor het eerst een geweldige kamp gehad.

Antwoord:
zaterdag, 25 oktober 2003

Wat fantastisch dat uw zoontje het in de klas heeft durven vertellen dat hij nog in bed plast en daardoor een leuk kamp heeft gehad. U bent bezig om hem met behulp van wekken droog te krijgen en dat lukt niet helemaal. Het kan zijn dat hij een vrij kleine blaas heeft waardoor hij de nacht niet droog kan overbruggen of dat hij teveel urine aan maakt mogelijk in combinatie met een moeilijke wekbaarheid.De volgende stap zou eigenlijk de plaswekker moeten zijn. Wanneer hij moeilijk wekbaar is dan is dat het beste te combineren met extra oefeningen.
Inprentingsoefeningen voor de plaswekker
Het is belangrijk om voor het slapen gaan oefeningen in te prenten om wakker te worden van het geluid van de plaswekker. Het geluid van de plaswekker kan in geprent worden door de volgende punten te herhalen:
∑ Ik blijf droog vannacht
∑ Staat de plaswekker goed aan (zelf controleren)
∑ Heb ik het geluid van de wekker goed in mijn hoofd (een keer laten horen)
∑ Wanneer ik dat geluid hoor spring ik uit mijn bed (net als een brandweerman)
∑ En ga ik naar de WC om te plassen
∑ Wanneer ik uit mij zelf wakker word ga ik er ook altijd uit om te plassen

Met deze extra inprentingsoefeningen heeft de wekker mogelijk meer resultaat. Ook het bijhouden van een kalender of dagboek is belangrijk zodat er een wedstrijd van gemaakt wordt.
Wanneer hij niet moeilijk wekbaar is dan kunt u de plaswekker eerst alleen proberen en later zonodig combineren met medicijnen, bijvoorbeeld Minrin. Dit medicijn vermindert de urineproductie ís nachts.
Ik wens u veel succes.

Met vriendelijke groet

Marianne Vijverberg

Bestuurslid KCB en incontinentietherapeut

Lees meer hierover

Terug naar het vragenforum
Stel zelf een vraag