Vraag:
woensdag, 22 oktober 2003

Onze zoon van 6 jaar is overdag zindelijk geweest (met op en af gaande periodes) de laatste tijd plast hij weer dagelijks in z'n broek, dat wordt dan afgedaan met Sorry! en vervolgens plast hij gewoon weer in z'n broek. Ik heb hier fort zo de pest in dat hij van mij de rest van de dag op z'n kamer mag gaan zitten als hij het weer doet.
2 dagen is dit goed gegaan en zojuist weer in z'n broek geplast. Over s'nachts maar niet te spreken dan draagt hij nog steeds een luier. Ik dacht zodra de luier een keer droog is gaan we trainen het s'nachts droog te houden, maar als er elke keer overdag al zo'n terugval is waar moet ik dan beginnen. We hebben zelf ook het idee dat hij er ook helemaal geen moeite voor doet.

Met vr,gr, Arianne K

Antwoord:
zaterdag, 25 oktober 2003

Eigenlijk hoort uw vraag niet op deze site thuis. Uw vraag betreft voornamelijk het broekplassen van uw zoon en wij zijn een Kenniscentrum Bedplassen. Het is wel begrijpelijk dat u de vraag hier stelt om dat erover de combinatie broek plassen en bedplassen inderdaad niet veel is. U kunt nog wel even kijken op de site www.plascentrum.net Het algemene advies is wel om eerst het broek plassen aan te pakken en daarna het bedplassen. Broekplassen heeft vaak hele andere oorzaken dan bedplassen en vraagt ook om een andere oplossing.
Overdag broekplassen kan vele oorzaken hebben. Kort kan ik er het volgende van zeggen:
Grofweg zijn er 3 oorzaken te noemen. Het kan zijn dat de vaardigheid om zindelijk te worden te kort was aangeleerd, waardoor er nog geen automatisme was, en bij drukke schoolactiviteiten is hij de vaardigheid kwijtgeraakt. De school kost hem zo veel energie dat hij de net geleerde vaardigheid laat vallen. Het kan ook zijn dat er iets is aan zijn blaas of urinewegen. Dit merk je aan het aantal plassen die hij doet en aan de urine straal. Het kan ook zijn dat hij geobstipeerd is, d.w.z.dat er veel ontlasting in zijn buik zit waardoor hij zijn blaas niet goed voelt, dan zal eerst dat probleem opgelost moeten worden. Er kan ook een combinatie van de bovengenoemde oorzaken zijn. Kortom vele mogelijkheden die door een professional beoordeeld moet worden. Wanneer u iets wilt doen aan dit probleem dan kunt u via de huisarts een verwijzing vragen naar een van de volgende ziekenhuizen: in Groningen, Rotterdam, Amsterdam, Nijmegen, Utrecht. Maar ook het Diaconessen ziekenhuis in Meppel, het Carolus ziekenhuis in Den Bosch, het ziekenhuis in Deventer, Eindhoven en het Anthoniusziekenhuis in Nieuwegein weten veel van dit probleem af. Veel succes.

Met vriendelijke groet

Marianne Vijverberg
Bestuurslid KCB en incontinentietherapeut

Lees meer hierover

Terug naar het vragenforum
Stel zelf een vraag