Vraag:
donderdag, 23 oktober 2003

mijn zoon is 11 jaar en plast nog regelmatig in bed.
we zijn bij de dokter hiervoor geweest en die constateerde dat het niet medisch is.
een plaswekker zou niet werken volgens hem.
we zijn hier al zolang mee bezig en weten niet wat we er aan kunnen doen.
hij heeft wel op dokters recept nachtbroekjes.
als hij die niet draagt is hij erg onzeker.
wat kunnen wij als ouders doen?

bij voorbaat dank voor uw antwoord

mvg sandra w

Antwoord:
zaterdag, 25 oktober 2003

Er zijn verschillende mogelijkheden om van het bedplassen af te komen. De meeste gebruikelijke en wetenschappelijk aangetoonde succesvol gebleken training is de plaswekker. Het is wel belangrijk deze wekker goed te gebruiken. Wanneer de wekker niet werkt kunt het onderstaande overwegen.
-De wekker is op een te jonge leeftijd gebruikt. Het kind moet begrijpen wat er gebeurt, kunnen oefenen om beter wakker te worden en enthousiast meewerken.
-Wekker werd niet gehoord. Bij wekbaarheidsproblemen is het van belang de wekbaarheid te verhogen door voor het slapen gaan oefeningen te doen, waarbij ingeprent wordt om wakker te worden van de wekker met behulp van inprentingsoefeningen. (zie onder)
-Bij aanvankelijk goed resultaat was er een terugval en de plaswekker is niet onmiddellijk hergebruikt.
Wanneer hij moeilijk wakker wordt van de wekker dan kunt u het volgende doen:

Inprentingsoefeningen voor de plaswekker
Het is belangrijker om voor het slapen gaan oefeningen in te prenten om wakker te worden van het geluid van de plaswekker. Het geluid van de plaswekker kan in geprent worden door de volgende punten te herhalen:
· Ik blijf droog vannacht
· Staat de plaswekker goed aan (zelf controleren)
· Heb ik het geluid van de wekker goed in mijn hoofd (een keer laten horen)
· Wanneer ik dat geluid hoor spring ik uit mijn bed (net als een brandweerman)
· En ga ik naar de WC om te plassen
· Wanneer ik uit mij zelf wakker word ga ik er ook altijd uit om te plassen

Met deze extra inprentingsoefeningen heeft de wekker mogelijk meer resultaat. Ook het bijhouden van een kalender of dagboek is belangrijk zodat er een wedstrijd van gemaakt wordt.
De Droog Bedtraining beschreven op onze site is een training die eveneens een appèl doet op de wekbaarheid
Deze droog bedtraining voor oudere kinderen boven de 9 jaar. Uitleg over de droog bedtraining is te vinden op de site onder het hoofdstuk “therapie/niet medicamenteus/droogbed”.
Wanneer dit niet zelfstandig lukt dan is professionele hulp nodig. Waar dat kan is afhankelijk van de woonplaats. Er zijn vele GGD’s in Nederland die begeleiding geven. U kunt eens informeren bij de GGD afdeling jeugd bij u in de buurt. Verder zijn er een aantal ziekenhuizen die begeleiding geven, zoals in Meppel,Almelo, Deventer, Eindhoven, Arnhem en Dordrecht.
Wanneer de wekker geen optie is om van voor een reden ook of het werkt bij hem niet dan kunt u ook met de huisarts overleggen om medicijnen (Minrin) te gaan proberen. Ook een combinatie van de plaswekker en Minrin kan een goede behandelmethode zijn. Kortom vele mogelijkheden.
Tenslotte in het boek “Bedplassen daar wil je van af!” staan instructies voor verschillende trainingsprogramma’s en oefeningen om de wekbaarheid te verbeteren en tevens hoe je een training moet afbouwen of wanneer je moet stoppen. Misschien een makkelijke handleiding om thuis aan de slag te gaan. U vindt meer informatie op de pagina “meer lezen?”
Veel succes.

Met vriendelijke groet

Marianne Vijverberg

Bestuurslid KCB en incontinentietherapeut

Lees meer hierover

Terug naar het vragenforum
Stel zelf een vraag