Vraag:
donderdag, 23 oktober 2003

Onze dochter is bijna 12 jaar en nog steeds 's nachts niet droog. Ze wordt nu ouder en begint het vervelender te vinden, ze schaamt zich echter niet,heeft dit ook nooit gedaan en als ze uit logeren gaat, zegt ze het. Haar vriendinnen weten het ook en pesten haar er niet mee. We hebben de plaswekker 2x geprobeerd, maar na verloop van tijd begint het weer. We kunnen niet raden wanneer ze wel en wanneer ze niet plast. We hebben aan van alles gedacht, enge film of te druk of nog gedronken vlak voor het slapen, niet geplast voor het naar bed gaan, maar zelfs als ze wel voor het slapen gaan plast is ze nog nat. Soms wel 2x per nacht. De ene keer is ze al om 12 uur nat de andere keer om 6 uur 'smorgens. Ze slaapt heel diep en is moeilijk wakker te krijgen ook herinnert ze zich het niet als ik haar laat plassen. Beide keren dat wij de plaswekker hebben geprobeerd hebben wij geen begeleiding gekregen. Ook geen voorlichting hierover, behalve wat er bij de plaswekker staat. Wist ook niet dat er cursussen bestonden. Van de huisarts hadden wij wel het telefoonnummer van de GGD gehad, maar na een paar keer geprobeerd te bellen en een bericht achterlaten werd ik niet teruggebeld. Dus alleen aangemodderd. Wat kan ik nog meer proberen?
Met vriendelijke groet,
José L

Antwoord:
zaterdag, 25 oktober 2003

U heeft al veel geprobeerd om uw dochter droog te krijgen. Het hoofd probleem is de moeilijke wekbaarheid. Begeleiding is dan vaak wel gewenst. Het is lastig en vervelend dat de GGD niet heeft terug gebeld. Soms moet je bij instanties wat vaker aan de bel trekken hoe vervelend dat ook is. Ik kan u enkele tips nog geven. Wanneer de plaswekker niet helpt heeft dat vaak te maken met het feit dat uw kind niet heeft geleerd goed wakker te worden. Wanneer ze wakker wordt van een geluid dan kan ze ook leren wakker worden van de signalen van de blaas. Er zijn extra oefeningen te bedenken om beter wakker te worden.
Veel kinderen hebben een probleem om wakker te worden van de seintjes van de blaas. Beter wakker worden kan men leren. Om wakker te leren worden van een volle blaas moet ‘s avonds voor het slapen gaan geoefend worden in de vorm van inprentingsoefeningen . Dit moet heel gedisciplineerd gebeuren, pas dan kan de wekbaarheid beinvloed worden. Een voorbeeld: Een brandweerman die dienst doet in de kazerne zal misschien wel gaan slapen, maar met het idee, dat hij onmiddellijk wakker moet zijn, wanneer hij een bel hoort. Dit betekent namelijk dat er ergens brand is. Deze brandweerman heeft dat heel goed in zijn hoofd zitten en “ gaat erop slapen”. Hij wordt echt wakker en slaapt niet door het alarm. Een ander voorbeeld is wanneer je extreem vroeg op moet om naar Schiphol te gaan. Men slaapt dan anders dan wanneer je op zondag uit kan slapen. Het betekent dat je de wekbaarheid kan beïnvloeden. Wanneer je wakker wilt leren worden van een volle blaas kun je daar dus ook oefeningen voor doen.
Om bij wekken beter wakker te zijn, kun je dat bijvoorbeeld oefenen met een wachtwoord. Er wordt een woord afgesproken voor het slapen gaan, dit wordt moet worden ingeprent in de trant; “als ik gewekt word moet ik onmiddellijk mijn wachtwoord zeggen”. Het moet natuurlijk iedere avond een ander woord zijn. Het kind moet oud genoeg zijn om het wachtwoord voor het slapen gaan goed in te prenten. Sommige kinderen voelen niet aan hoe intensief zij dat moeten doen. Zij hebben hulp nodig om voor het slapen een kwartier te oefenen door te herhalen wat ze moeten doen wanneer ze gewekt worden.
Door het inprenten en wakker worden van het wekken wordt er anders geslapen waardoor er ook kans is dat men makkelijker wakker wordt van de signalen van de blaas. Bovendien wordt er bewuster een plas op de wc gedaan zodat er een bewust wordingproces plaatsvindt, dat de volle blaas op de wc moet worden uitgeplast en niet in bed. Wanneer dit onvoldoende succes heeft dan is de volgende stap meestal de training met de plaswekker eventueel gecombineerd met een keer wekken zoals bovenstaand genoemd.
Inprentingsoefeningen voor de plaswekker
Het is belangrijker om voor het slapen gaan oefeningen in te prenten om wakker te worden van het geluid van de plaswekker. Het geluid van de plaswekker kan in geprent worden door de volgende punten te herhalen:
· Ik blijf droog vannacht
· Staat de plaswekker goed aan (zelf controleren)
· Heb ik het geluid van de wekker goed in mijn hoofd (een keer laten horen)
· Wanneer ik dat geluid hoor spring ik uit mijn bed (net als een brandweerman)
· En ga ik naar de WC om te plassen
· Wanneer ik uit mij zelf wakker word ga ik er ook altijd uit om te plassen

Met deze extra inprentingsoefeningen heeft de wekker mogelijk meer resultaat. Ook het bijhouden van een kalender of dagboek is belangrijk zodat er een wedstrijd van gemaakt wordt.
De Droog Bedtraining beschreven op onze site is een training die eveneens een appèl doet op de wekbaarheid
Deze droog bedtraining voor oudere kinderen boven de 9 jaar. Uitleg over de droog bedtraining is te vinden op de site onder het hoofdstuk “therapie/niet medicamenteus/droogbed”.
Wanneer dit niet zelfstandig lukt dan is professionele hulp nodig. Waar dat kan is afhankelijk van de woonplaats. Er zijn een aantal ziekenhuizen die begeleiding geven, zoals in Meppel,Almelo, Deventer, Eindhoven, Arnhem en Dordrecht.
Tenslotte in het boek “Bedplassen daar wil je van af!” staan instructies voor verschillende trainingsprogramma’s en oefeningen om de wekbaarheid te verbeteren en tevens hoe je een training moet afbouwen of wanneer je moet stoppen. Misschien een makkelijke handleiding om thuis aan de slag te gaan. U vindt meer informatie op de pagina “meer lezen?”
Veel succes.

Met vriendelijke groet

Marianne Vijverberg

Bestuurslid KCB en incontinentietherapeut

Lees meer hierover

Terug naar het vragenforum
Stel zelf een vraag