Vraag:
vrijdag, 24 oktober 2003

mijn zoon van bijna 15 plast nog elke nacht in bed.
af en toe is hij weleens een nachtje droog, maar meer ook niet
ik ben een allenstaande moeder en mijn dochter heeft veel last van exceem waardoor onze nachten toch al vaak gebroken zijn(jeuk).
een plaswekker heb ik daarom nooit geprobeert.
mijn zoon gebruikt nu nog elke nacht drynights maar dit is geen echte oplossing,het houd alleen zijn bed droog.
ik ben wel in het verleden met hem bij een kinderarts geweest maar deze kwam ook meteen met een plaswekker op de proppe en ik zie dat in ons gezinsverband niet zitten.
toch is het heel vervelend voor mijn zoon.
hij is wel al op schoolkamp geweest ,met drynights,dit is gelukkig wel goed gegaan,maar ik zou zo graag willen dat hij er nu eens vanf kwam.
heeft u mischien een goed advies voor ons?
alvast bedankt.

Antwoord:
zaterdag, 25 oktober 2003

Er zijn verschillende mogelijkheden om van het bedplassen af te komen. De meeste gebruikelijke en wetenschappelijk aangetoonde succesvol gebleken training is de plaswekker. Het is wel belangrijk deze wekker goed te gebruiken. Informatie erover vindt u op de site onder het hoofdstuk “therapie” en dan doorklikken naar “niet medicamenteus” en “wekken”, of “plaswekker”. In het boek “Bedplassen daar wil je van af!” staan instructies voor verschillende trainingsprogramma’s en oefeningen met de plaswekker om de wekbaarheid te verbeteren en tevens hoe je een training moet afbouwen of wanneer je moet stoppen. U vindt meer informatie op de pagina “meer lezen?”
Wanneer een plaswekker of wektraining een te grote belasting is voor uw gezin dan kunt u aan de huisarts vragen of hij medicijnen mag proberen. Het meest gebruikelijke medicijn is Minrin. Dit is een lichaamseigen stof die er voor zorgt dat er ’s nachts minder urine wordt aangemaakt. Dit medicijn mag gerust enkele maanden gebruikt worden en heeft weinig of geen bijwerkingen. Na 3 maanden kunt u proberen te stoppen en mogelijk dat hij daarna droog is. Sommige kinderen gaan dan weer in bed plassen en hebben een echte training nodig om wakker te worden van de signalen van de blaas. Hiervoor kunt u ook professionele hulp inroepen.
Waar dat kan is afhankelijk van de woonplaats. Er zijn een aantal ziekenhuizen die begeleiding geven, zoals in Meppel,Almelo, Deventer, Eindhoven, Arnhem en Dordrecht. Hopelijk komt u tot een oplossing.
Veel succes.

Met vriendelijke groet

Marianne Vijverberg

Bestuurslid KCB en incontinentietherapeut

Lees meer hierover

Terug naar het vragenforum
Stel zelf een vraag