Vraag:
zaterdag, 25 oktober 2003

Mijn dochter van elf jaar is terug in haar bed beginnen te plassen. Ze is vrij snel zindelijk geworden,2,5 jaar....maar sinds een aantal weken heeft ze al drie keer in haar bed geplast. Ik heb haar urine laten controleren door de huisarts, dacht aan een blaasontsteking, maar dat was normaal. Ze heeft een zusje van 5 jaar, en vraag me af of ze in bed begint te plassen omdat ze "aandacht" vraagt, op school gaat het goed met haar, vraag me echt af waaraan het ligt...en zou ik naar een uroloog gaan met haar?

Antwoord:
zaterdag, 25 oktober 2003

Het komt zelden voor dat kinderen in bed gaan plassen omdat ze aandacht vragen. Wil een kind echt aandacht dan zijn er eenvoudigere manieren om dat te doen. In bedplassen is een te onbewust verschijnsel. U kunt een aantal punten checken.
Het onderstaand lijstje geeft een eerste indruk over een normaal of verkeerd plaspatroon
· Er moet een gewoonte zijn om 1,5 liter per dag of meer te drinken
· 6 keer per dag te plassen
· De plas moet vanzelf komen en het is niet nodig om mee te persen.
· De straal moet ononderbroken verlopen en naar beneden gericht zijn
· Bij aandrang moet de plas nog even uitgesteld kunnen worden.
· De ontlasting moet bijna dagelijks komen met normale hoeveelheden en is niet hard
· De aanmaak van de hoeveelheid urine kan ook van belang zijn. Hoeveel wordt er ‘s nachts geplast (luier wegen ’s morgens en het gewicht van de droge luier eraf trekken)
· Wat is de blaascapaciteit overdag. Hoeveel wordt na maximaal ophouden van de plas, geplast? Wanneer dat , < 200cc is dan wordt het moeilijk om de nacht droog te overbruggen

Deze vragenlijst staat uitgebreider op de site, onder het hoofdstuk “bedplassen-anamnese”. Bij afwijkende factoren, is het mogelijk dit eerst zelf bij te stellen of het met de huisarts te bespreken. Wanneer alle bovengenoemde factoren normaal zijn dan is het mogelijk een van de trainingen te gaan doen, zoals op de site beschreven onder het hoofdstuk “therapie-(niet) medicamenteus”.

Mocht er teveel afwijkende factoren zijn dan adviseer ik u naar een kinderuroloog te gaan in een universitair ziekenhuis.

Met vriendelijke groet

Marianne Vijverberg

Bestuurslid KCB en incontinentietherapeut

Lees meer hierover

Terug naar het vragenforum
Stel zelf een vraag