Vraag:
dinsdag, 28 oktober 2003

We hebben met onze dochter van 11 in januari de droogbetraining m.b.v. de plaswekker gevolgd die op de site stond.Na vele jaren elke nacht nat, met een heel vast slaappatroon nu eindelijk goede resultaten.Een prima methode.Helaas heeft ze nu perioden dat ze wakker wordt met een nat broekje(geen nat bed en ze komt er wel uit).Is het verstandig om nu weer met de plaswekker te gaan werken?Elke keer gaat het na ongeveer een week wel weer weken goed.Maar zelf vindt ze dit wel heel vervelend.Hopelijk heeft u advies bij voorbaat hartelijk dank. J. de V.

Antwoord:
zaterdag, 1 november 2003

Het is geweldig dat zij met de intensieve training toch droog is geworden. Wanneer ze af en toe terugvalt is het wel belangrijk even een “opfris cursus te doen” Dit kan door de plaswekker even te gebruiken en na 2 droge weken deze weer terug te sturen. U kunt haar ook een periode van 2-3 weken wekken met het “wachtwoord. Het blijft van belang dat zij voor het slapen gaan de inprentingsoefeningen doet. Er wordt een woord afgesproken voor het slapen gaan, dit woord moet worden ingeprent worden in de trant; “als ik gewekt word moet ik onmiddellijk mijn wachtwoord zeggen”. Het moet natuurlijk iedere avond een ander woord zijn. Het kind moet oud genoeg zijn om het wachtwoord voor het slapen gaan goed in te prenten. Sommige kinderen voelen niet aan hoe intensief zij dat moeten doen. Zij hebben hulp nodig om voor het slapen een kwartier te oefenen door te herhalen wat ze moeten doen wanneer ze gewekt worden.
Ook de oefening om voor het slapen te plassen dan een half uurtje te lezen of naar muziek te luisteren om dan nog een keer te gaan plassen (P.L.P) kan helpen voor een droog resultaat. Veel succes met de laatste lootjes.

Met vriendelijke groet

Marianne Vijverberg

Bestuurslid KCB en incontinentietherapeut

Lees meer hierover

Terug naar het vragenforum
Stel zelf een vraag