Vraag:
dinsdag, 28 oktober 2003

Mijn zoon van 6 jaar wordt niet wakker s'nachts om te plassen. Hij is sinds zijn derde droog overdag maar s'nachts blijft een probleem. We hebben afgelopen zomer een stimulerings plan opgezet en dat ging erg goed. Van de 10 dagen bleef hij 8 dagen droog. Nu de school weer is begonnen is het weer helemaal mis.Ik maak hem s'nachts wakker om te plassen, maar vaak heeft ie het al in bed gedaan. Of hij doet het daarna alsnog. Hij wordt zelf niet wakker..en als ie wakker wordt, dan heeft ie al geplast in bed. Heb géén idee hoe ik het moet aanpakken want zelf is ie er niet zo van onder de indruk en kan er niet zo mee zitten.

Antwoord:
zaterdag, 1 november 2003

Vanaf 6 jaar is het zinvol om een trainingspoging te wagen. Er is veel gewonnen om tijdig te beginnen met kinderen droog te trainen, want dit voorkomt psychologische problemen. Misschien lijkt het erop dat het kind niet zo ‘n interesse in het droog worden heeft, maar dit kan ook schijn zijn. Soms vinden kinderen het in hun hart heel erg dat ze nat zijn, maar weten ze niet hoe ze het moeten oplossen. Zij nemen een ontwijkhouding aan en ze doen alsof het hen niet interesseert. Dit is overigens een normaal overlevingsmechanisme. Wanneer je er met ze over praat en samen naar een oplossing zoekt merk je pas dat ze er wel graag van af willen. Op de leeftijd van 6 jaar kan men dan het beste beginnen met twee keer wekken ’s avonds en wel anderhalf uur na het slapen gaan en een uur daarna nog eens. Veel kinderen hebben een probleem om wakker te worden van de seintjes van de blaas. Beter wakker worden kan men leren. Om wakker te leren worden van een volle blaas moet ‘s avonds voor het slapen gaan geoefend worden in de vorm van inprentingsoefeningen . Dit moet heel gedisciplineerd gebeuren, pas dan kan de wekbaarheid beinvloed worden. Een voorbeeld: Een brandweerman die dienst doet in de kazerne zal misschien wel gaan slapen, maar met het idee, dat hij onmiddellijk wakker moet zijn, wanneer hij een bel hoort. Dit betekent namelijk dat er ergens brand is. Deze brandweerman heeft dat heel goed in zijn hoofd zitten en “ gaat erop slapen”. Hij wordt echt wakker en slaapt niet door het alarm. Een ander voorbeeld is wanneer je extreem vroeg op moet om naar Schiphol te gaan. Men slaapt dan anders dan wanneer je op zondag uit kan slapen. Het betekent dat je de wekbaarheid kan beïnvloeden. Wanneer je wakker wilt leren worden van een volle blaas kun je daar dus ook oefeningen voor doen.
Om bij wekken beter wakker te zijn, kun je dat bijvoorbeeld oefenen met een wachtwoord. Er wordt een woord afgesproken voor het slapen gaan, dit woord moet worden ingeprent worden in de trant; “als ik gewekt word moet ik onmiddellijk mijn wachtwoord zeggen”. Het moet natuurlijk iedere avond een ander woord zijn. Het kind moet oud genoeg zijn om het wachtwoord voor het slapen gaan goed in te prenten. Sommige kinderen voelen niet aan hoe intensief zij dat moeten doen. Zij hebben hulp nodig om voor het slapen een kwartier te oefenen door te herhalen wat ze moeten doen wanneer ze gewekt worden.
Het is ook mogelijk om een geluid af te spreken (vooral bij jongere kinderen) welke voor het slapen gaan een paar keer gehoord wordt en het kind denkt “ wanneer ik dit hoor moet ik wakker worden” . Voorbeelden van geluiden zijn:
· Ratel
· Muziekdoosje
· Politieauto
· Fluit
· Een muziekinstrument
· De radio
· Een favoriet cassette bandje
Het is de bedoeling dat er iedere avond een ander geluid gekozen wordt. Door het inprenten en wakker worden van het wekken of van het geluid wordt er anders geslapen waardoor er ook kans is dat men makkelijker wakker wordt van de signalen van de blaas. Bovendien wordt er bewuster een plas op de wc gedaan zodat er een bewust wordingproces plaatsvindt, dat de volle blaas op de wc moet worden uitgeplast en niet in bed. Wanneer dit onvoldoende succes heeft na 4 weken dan kunt u beter stoppen en wachten tot hij een jaar ouder is en het dan nog eens proberen of dan de plaswekker gaan gebruiken. Veel succes.

Met vriendelijke groet

Marianne Vijverberg

Bestuurslid KCB en incontinentietherapeut

Lees meer hierover

Terug naar het vragenforum
Stel zelf een vraag