Vraag:
dinsdag, 28 oktober 2003

onze zoon van 9 jaar oud,is elke nacht nat en soms 2 keer per nacht.
om 22.30 uur laten wij hem altijd plassen,en is dan soms nat en soms niet.
momenteel slaapt hij met een dry nite om en vindt dit erg vervelend.
we hebben al van alles geprobeerd nl. een plaswekker hierwordt hij niet wakker van, een wachtwoord deze zegt hij op en is vervolgens niet wakker dit doet hij gewoon in z'n slaap, minrin tabletten via de huisarts deze werken ook niet,imipramine(anti-depressiva) dit moet ook helpen bij kinderen tegen bedplassen werkt ookniet, homeopathische middelen dit werkt ook niet.
onze zoon is niet gespannen of nerveus hij slaapt gewoon heel vast, je kunt hem wakker maken, maar de volgende ochtend beweert hij dat je hem hebt laten slapen.
ook al is hij nat en laat je hem zelf zijn bed en pyama verschonen dit weet hij dan niet meer, hij is dan gewoon niet wakker.
zelfs met de dry nite is hij nog nat!!!!!!
help weten jullie een oplossing een inmiddels wanhopige zoon en moeder!!!!!

met vriendelijke groet
Joke en Dirk-Jan v B

Antwoord:
zaterdag, 1 november 2003

Voor kinderen die heel vast slapen is het nodig om de bestaande trainingsmethoden aan te vullen met extra oefeningen om de wekbaarheid te verbeteren.
Veel kinderen hebben een probleem om wakker te worden van de seintjes van de blaas. Beter wakker worden kan men leren. Om wakker te leren worden van een volle blaas moet ‘s avonds voor het slapen gaan geoefend worden in de vorm van inprentingsoefeningen . Dit moet heel gedisciplineerd gebeuren, pas dan kan de wekbaarheid beinvloed worden. Een voorbeeld: Een brandweerman die dienst doet in de kazerne zal misschien wel gaan slapen, maar met het idee, dat hij onmiddellijk wakker moet zijn, wanneer hij een bel hoort. Dit betekent namelijk dat er ergens brand is. Deze brandweerman heeft dat heel goed in zijn hoofd zitten en “ gaat erop slapen”. Hij wordt echt wakker en slaapt niet door het alarm. Een ander voorbeeld is wanneer je extreem vroeg op moet om naar Schiphol te gaan. Men slaapt dan anders dan wanneer je op zondag uit kan slapen. Het betekent dat je de wekbaarheid kan beïnvloeden. Wanneer je wakker wilt leren worden van een volle blaas kun je daar dus ook oefeningen voor doen.

Inprentingsoefeningen voor de plaswekker
Het is belangrijker om voor het slapen gaan oefeningen in te prenten om wakker te worden van het geluid van de plaswekker. Het geluid van de plaswekker kan in geprent worden door de volgende punten te herhalen:
· Ik blijf droog vannacht
· Staat de plaswekker goed aan (zelf controleren)
· Heb ik het geluid van de wekker goed in mijn hoofd (een keer laten horen)
· Wanneer ik dat geluid hoor spring ik uit mijn bed (net als een brandweerman)
· En ga ik naar de WC om te plassen
· Wanneer ik uit mij zelf wakker word ga ik er ook altijd uit om te plassen

Met deze extra inprentingsoefeningen heeft de wekker mogelijk meer resultaat. Ook het bijhouden van een kalender of dagboek is belangrijk zodat er een wedstrijd van gemaakt wordt.

De Droog Bedtraining beschreven op onze site is een training die eveneens een appèl doet op de wekbaarheid
Deze droog bedtraining voor oudere kinderen boven de 9 jaar heeft ook extra oefeningen om de wekbaarheid te verbeteren. Uitleg over de droog bedtraining is te vinden op de site onder het hoofdstuk “therapie/niet medicamenteus/droogbed”.
Wanneer dit niet zelfstandig lukt dan is professionele hulp nodig. Waar dat kan is afhankelijk van de woonplaats. Er zijn vele GGD’s in Nederland die begeleiding geven. U kunt eens informeren bij de GGD afdeling jeugd bij u in de buurt. Verder zijn er een aantal ziekenhuizen die begeleiding geven, zoals in Meppel,Almelo, Deventer, Eindhoven en Dordrecht. Informatie en adressen staan op de site.

Tenslotte in het boek “Bedplassen daar wil je van af!” staan instructies voor verschillende trainingsprogramma’s en oefeningen met de plaswekker om de wekbaarheid te verbeteren en tevens hoe je een training moet afbouwen of wanneer je moet stoppen. U vindt meer informatie op de pagina “meer lezen?”
Veel succes.

Met vriendelijke groet

Marianne Vijverberg

Bestuurslid KCB en incontinentietherapeut

Lees meer hierover

Terug naar het vragenforum
Stel zelf een vraag