Vraag:
zondag, 2 november 2003

Geachte leden Kenniscentrum,

Ik zit met het volgende probleem. Mijn dochter is nu 13 jr. Ze was als peuter op een normale leeftijd zindelijk. Overdag al vrij snel en 's nachts toen ze ruim 3 jr was. Ze heeft altijd wel af en toe "ongelukjes" gehad. En dat heeft ze eigenlijk nog steeds. Zo af en toe plast ze in haar bed. Een echt patroon kan ik er niet in ontdekken: soms is ze ineens twee keer kort achter elkaar 's ochtends nat en dan gaat het weer een hele tijd goed. Ik merk dat het de laatste tijd eigenlijk weer erger wordt. Ik hou het een beetje op de kalender bij en na de zomervakantie is ze al drie keer nat geweest. Ze wil er het liefst niet over praten, want ze schaamt zich er duidelijk voor. Kan er een relatie zijn met stress op school (proefwerken e.d.)? Of kan het zijn dat de angst om in bed te plassen er voor zorgt dat het juist gebeurt? dank voor uw aandacht.

Antwoord:
vrijdag, 7 november 2003

Voor kinderen die sporadisch nat zijn, is een training altijd moeilijker. Het lijkt erop dat uw dochter met moeite droog kan zijn. Het is vaak lastig vast te stellen wat precies de oorzaak is van wel of niet nat zijn. Kijkt u eerst even naar de onderstaande punten:
Het onderstaand lijstje geeft een eerste indruk over een normaal of verkeerd plaspatroon overdag, hetgeen van invloed kan zijn op het bedplassen.
∑ Er moet een gewoonte zijn om 1,5 liter per dag of meer te drinken
∑ 6 keer per dag te plassen
∑ De plas moet vanzelf komen en het is niet nodig om mee te persen.
∑ De straal moet ononderbroken verlopen en naar beneden gericht zijn
∑ Bij aandrang moet de plas nog even uitgesteld kunnen worden.
∑ De ontlasting moet bijna dagelijks komen met normale hoeveelheden en is niet hard
∑ Wat is de blaascapaciteit overdag. Hoeveel wordt na maximaal ophouden van de plas, geplast? Wanneer dat , < 200cc is dan wordt het moeilijk om de nacht droog te overbruggen.
Wanneer bovenstaande geen problemen geeft kunt u nog nagaan dat wat ze drinkt overdag en wanneer. Wanneer het accent van drinken na 16.00 uur is, zoals dat bij veel scholieren het geval is, kan dit van invloed zijn op het bedplassen. Ook koolzuurhoudende dranken kunnen er voor zorgen dat er meer urine wordt aangemaakt dan normaal. Wanneer dit ook niet van toepassing is dan heeft het met het slaappatroon te maken. Sommige kinderen zijn moeilijker wekbaar wanneer ze gestressed zijn of te veel andere dingen aan hun hoofd hebben, daardoor slapen ze vaster en voelen zij hun blaas niet en worden nat. Het advies is om bij deze situaties een keer extra zelf een wekker te zetten1,5 uur na het slapen gaan. Ze moet dan voor het slapen gaan het geluid van haar wekker goed in haar hoofd prenten en ze moet oefenen om er zelf wakker van te worden.

Tenslotte in het boek ďBedplassen daar wil je van af!Ē staan instructies en oefeningen om de wekbaarheid te verbeteren. U vindt meer informatie op de pagina ďmeer lezen?Ē van onze site.
Veel succes.

Met vriendelijke groet

Marianne Vijverberg

Bestuurslid KCB en incontinentietherapeut

Lees meer hierover

Terug naar het vragenforum
Stel zelf een vraag