Vraag:
maandag, 3 november 2003

Hallo,
Mijn zoontje van 7 jaar heeft periodes dat hij geheel droog is en dan plast hij weer een aantal dagen in zijn bed.Het is mij opgevallen dat hij dan heel onrustig slaapt, slaapwandelt, en al in het vroeg van de avond ( tussen half 10 en half elf ) nat is.We hebben al Minrin geprobeerd maar dat helpt niet. Ook een plaswekker is in verband het onrustige en het slaapwandelen niet echt gemakkelijk te gebruiken.Mijn zoontje is een heel gevoelig en onzeker kind en wil graag van dit probleem af.Graag jullie mening.
m.vr.gr. een bezorgde moeder

Antwoord:
vrijdag, 7 november 2003

In het geval van uw zoontje zou ik de wekmethode willen adviseren. Het onrustige slapen vooral aan het begin van de avond, is hoogstwaarschijnlijk de oorzaak dat hij in bed plast. Hij kan dan niet wakker worden van de signalen van de blaas. Het is van belang dat, door middel van inprenting voor het slapen gaan, hij iets lichter slaapt. Wanneer het sporadisch voor komt, is dat altijd moeilijker dan wanneer het bijna ieder nacht voorkomt. U kunt het toch proberen. Veel kinderen hebben een probleem om wakker te worden van de seintjes van de blaas. Beter wakker worden kan men leren. Om wakker te leren worden van een volle blaas moet ‘s avonds voor het slapen gaan geoefend worden in de vorm van inprentingsoefeningen . Dit moet heel gedisciplineerd gebeuren, pas dan kan de wekbaarheid beinvloed worden. Een voorbeeld: Een brandweerman die dienst doet in de kazerne zal misschien wel gaan slapen, maar met het idee, dat hij onmiddellijk wakker moet zijn, wanneer hij een bel hoort. Dit betekent namelijk dat er ergens brand is. Deze brandweerman heeft dat heel goed in zijn hoofd zitten en “ gaat erop slapen”. Hij wordt echt wakker en slaapt niet door het alarm. Een ander voorbeeld is wanneer je extreem vroeg op moet om naar Schiphol te gaan. Men slaapt dan anders dan wanneer je op zondag uit kan slapen. Het betekent dat je de wekbaarheid kan beïnvloeden. Wanneer je wakker wilt leren worden van een volle blaas kun je daar dus ook oefeningen voor doen.
Om bij wekken beter wakker te zijn, kun je dat bijvoorbeeld oefenen met een wachtwoord. Er wordt een woord afgesproken voor het slapen gaan, dit woord moet worden ingeprent worden in de trant; “als ik gewekt word moet ik onmiddellijk mijn wachtwoord zeggen”. Het moet natuurlijk iedere avond een ander woord zijn. Het kind moet oud genoeg zijn om het wachtwoord voor het slapen gaan goed in te prenten. Sommige kinderen voelen niet aan hoe intensief zij dat moeten doen. Zij hebben hulp nodig om voor het slapen een kwartier te oefenen door te herhalen wat ze moeten doen wanneer ze gewekt worden.
Door het inprenten en wakker worden van het wekken wordt er anders geslapen waardoor er ook kans is dat men makkelijker wakker wordt van de signalen van de blaas. Bovendien wordt er bewuster een plas op de wc gedaan zodat er een bewust wordingproces plaatsvindt, dat de volle blaas op de wc moet worden uitgeplast en niet in bed.
Ook het bijhouden van een kalender of dagboek is belangrijk zodat er een wedstrijd van gemaakt wordt.
Hopelijk komt u er verder mee. Veel succes.

Met vriendelijke groet

Marianne Vijverberg

Bestuurslid KCB en incontinentietherapeut

Lees meer hierover

Terug naar het vragenforum
Stel zelf een vraag