Vraag:
dinsdag, 4 november 2003

Hallo,

Ik heb een zoon van bijna twaalf jaar oud en die plast elke nacht in zijn bed.Hij draagt daar voor luierbroekjes, maar ondanks dat is zijn bed toch vaak helemaal nat.
Hijzelf kan er redelijk goed mee omgaan, als hij op kamp gaat of uit logeren schaamt hij zich niet voor die luierbroekjes, heeft het zelfs aan zijn vriendjes vertelt.Wat ik trouwens heel erg knap van hem vindt, dat heb ik hem ook altijd vertelt, dat je je hier niet voor hoeft te schamen, want hij is daar niet de enige in.
Maar toch merk ik vaak aan hem dat hij het er toch wel moeilijk mee heeft, vraagt vaak wanneer houdt dit op.
We hebben ook al vanalles geprobeerd(plaswekker, specialist,homeopaat, magnetiseur,medicijnen)maar niets blijkt te helpen.
Het bedplassen zit inderdaad wel erg in de familie zowel bij zijn vader als bij zijn moeder.
Voor mezelf begint het nu ook zijn tol te eissen, want elke nacht alles nat, geeft een hoop werk met zich mee.
Eigenlijk voel ik me al schuldig door dit te melden, maar hier rust vaak nog zo'n taboe op om daar over met andere mensen te praten.Ik gun het mijn kind ook zo graag dat hij s'nachts droog blijft. Maar hoe nu verder, ik weet het niet meer. De ervaring van familie is dat het vanzelf over gaat, maar wanneer dan wel?

Groetjes A.K

Antwoord:
vrijdag, 7 november 2003

Uw zoon is een hardnekkige bedplasser en familiair belast. U heeft verschillende methoden geprobeerd om hem droog te krijgen zonder succes. Of het bedplassen van zelf overgaat is niet te zeggen Van de bedplassers wordt 15% per jaar vanzelf droog. Uit onderzoek is echter gebleken dat kinderen die lang in bedplassen een kans hebben dat zij psychologische problemen krijgen. Het is dus wel van belang om te kijken of hij droog kan worden. Vaak is enige professionele hulp dan wel gewenst om te beoordelen waarom bijvoorbeeld een plaswekker niet heeft geholpen. Meestal is het probleem een vast slaappatroon. Daarom is het belangrijker om voor het slapen gaan oefeningen in te prenten om wakker te worden van het geluid van de plaswekker. Het geluid van de plaswekker kan in geprent worden door de volgende punten te herhalen:
· Ik blijf droog vannacht
· Staat de plaswekker goed aan (zelf controleren)
· Heb ik het geluid van de wekker goed in mijn hoofd (een keer laten horen)
· Wanneer ik dat geluid hoor spring ik uit mijn bed (net als een brandweerman)
· En ga ik naar de WC om te plassen
· Wanneer ik uit mij zelf wakker word ga ik er ook altijd uit om te plassen

Met deze extra inprentingsoefeningen heeft de wekker mogelijk meer resultaat. Ook het bijhouden van een kalender of dagboek is belangrijk zodat er een wedstrijd van gemaakt wordt.
De Droog Bedtraining beschreven op onze site is een training die eveneens een appèl doet op de wekbaarheid
Deze droog bedtraining voor oudere kinderen boven de 9 jaar heeft ook extra oefeningen om de wekbaarheid te verbeteren. Uitleg over de droog bedtraining is te vinden op de site onder het hoofdstuk “therapie/niet medicamenteus/droogbed”.
Wanneer dit niet zelfstandig lukt dan is professionele hulp nodig. Waar dat kan is afhankelijk van de woonplaats. Er zijn vele GGD’s in Nederland die begeleiding geven. U kunt eens informeren bij de GGD afdeling jeugd bij u in de buurt. Verder zijn er een aantal ziekenhuizen die begeleiding geven, zoals in Meppel,Almelo, Deventer, Eindhoven en Dordrecht.

Tenslotte in het boek “Bedplassen daar wil je van af!” staan instructies en oefeningen om de wekbaarheid te verbeteren. Het is een boek dat de kinderen zelf mee kunne lezen. U vindt meer informatie op de pagina “meer lezen?” van onze site.
Veel succes.

Met vriendelijke groet

Marianne Vijverberg

Bestuurslid KCB en incontinentietherapeut

Lees meer hierover

Terug naar het vragenforum
Stel zelf een vraag