Vraag:
donderdag, 6 november 2003

mijn zoon van 10 gebruikt met goed resultaat de plaswekker. de wekker gaat niet meer af en mijn zoon kan ook redelijk goed de hele nacht doorslapen zonder te hoeven plassen. Het probleem nu is echter het feit dat hij zodra hij een paar dagen een gewone onderbroek draagt hij weer plasproblemen krijgt, hij vervalt dus weer in zijn oude patroon. Volgens hemzelf heeft hij het gevoel van die speciale onderbroek en het zendertje op zijn lichaam nodig, de plaswekker hoeft niet eens aan te staan. Hoe moeten we dit nu oplossen? Een bijkomend probleem is, dat hij ook overdag zijn plas nog steeds niet goed kan ophouden, het is wel verbeterd sinds de plaswekker, maar zijn onderbroek is altijd wel iets nat.

Antwoord:
vrijdag, 7 november 2003

Het betreft 2 problemen,de kleine blaas en alert slapen. Uw zoontje heeft overdag ene kleine blaas en hij heeft moeite om de plas op te houden. Daardoor heeft hij ook sneller bedplas problemen. Met moeite kan hij het bedplas probleem de baas door geconcentreerd te zijn op de signalen van de blaas door het slapen met de plaswekker. Hierdoor slaapt hij iets lichter en is hij onbewust alert dat hij de plas ook tijdens het slapen op moet houden. Om van de plaswekker af te komen zou hij vervangende inprentingsoefeningen moet doen. Het volgende kunt u proberen.
Hij gaat naar bed en gaat plassen, daarna gaat hij een half uurtje een boekje lezen dan gaat hij weer plassen. Daarna zegt hij de volgende punten 3 keer hardop;
· Ik blijf droog vannacht
· Wanneer ik voel aan mijn blaas dan word ik wakker en ga ik plassen
· Wanneer ik uit mij zelf wakker word dan ga ik er altijd uit om te plassen.

Het is niet belangrijk dat hij echt wakker wordt maar hij moet dit inprenten om alert te slapen. Wij noemen het ook wel eens ‘stand by ‘ slapen. Wanneer het niet lukt adviseer ik u om eerst met hem te oefenen om overdag een betere blaas controle te krijgen. U kunt eventueel hulp zoeken bij gespecialiseerde centra’s. De volgende ziekenhuizen: in Groningen, Rotterdam, Amsterdam, Nijmegen, Utrecht. Maar ook het Diaconessen ziekenhuis in Meppel, het Carolus ziekenhuis in Den Bosch, het ziekenhuis in Deventer, Eindhoven en het Anthoniusziekenhuis in Nieuwegein weten veel van dit probleem af.
Tenslotte in het boek “Bedplassen daar wil je van af!” staan instructies en oefeningen om de wekbaarheid te verbeteren. Het is een boek dat de kinderen zelf mee kunne lezen. U vindt meer informatie op de pagina “meer lezen?” van onze site

Veel succes.

Met vriendelijke groet

Marianne Vijverberg

Bestuurslid KCB en incontinentietherapeut

Lees meer hierover

Terug naar het vragenforum
Stel zelf een vraag