Vraag:
vrijdag, 7 november 2003

Mijn zoontje van 6 jaar plast sinds ongeveer een jaar weer in zijn bed. Daarvoor was hij 6 tot 7 maanden droog. Hij werd droog toen hij 4 1/2 was. We hebben toen een maand met de wekmethode en de kalendermethode gewerkt. De wekmethode is toen overigens niet goed uitgevoerd omdat hij niet echt goed wakker werd, maar het resultaat was dus wel goed. Een jaar geleden waren er een aantal spannende en ingrijpende gebeurtenissen achter elkaar. In die tijd is hij weer in zijn bed gaan plassen. Na die spannende tijd is hij echter in zijn bed blijven plassen. Eerst zo af en toe, later dagelijks en nu zelfs 2 ŗ 3 keer op een nacht. Een hele poos heb ik hem 's avonds nog een keer laten plassen rond een uur of 11. Dat is een tijdje goed gegaan. Later was hij rond die tijd al nat en dan 's nachts vaak nog een keer. Daarna is er een poosje niks gedaan, waardoor er soms 2 keer verschoond moest worden. Heel vaak werd hij dan zelfs niet eens helemaal wakker. Sinds een paar nachten geef ik hem drinites luiers aan (voor hem heten dat nachtbroekjes) om even op adem te komen. Vanavond ben ik voor het eerst weer begonnen met de wekmethode. Ik laat hem een half uur voor bedtijd plassen, daarna weer vlak voordat hij in bed stapt. We spreken een wachtwoord af, dan wek ik hem om ongeveer half 10. Vanavond duurde het zeker een kwartier voordat hij echt wakker wilde worden, maar toen wist hij het weer. Het wachtwoord was goed en hij moest wakker worden om te gaan plassen. Als beloning heb ik hem een sticker gegeven omdat hij zo goed wakker is geworden. Na het plassen heb ik hem weer een Drinites aangegeven, als tijdelijke oplossing.

Wat kan ik in dit geval nog meer doen? En over het tijdstip van het wekken, als hij bv. een uur later naar bed gaat, moet hij dan ook een uur later worden gewekt?

Overigens is hij overdag redelijk droog, een heel enkele keer is hij te laat met naar de wc gaan en hij druppelt vaak wel een beetje na (of voor) zodat hij 's avonds toch een ietsje nat is of op zijn minst niet lekker ruikt. Enige tijd geleden is wel onderzocht of hij misschien blaasontsteking heeft, maar de urine test gaf geen bijzonderheden.
Hij is ook erfelijk belast, zijn moeder werd 's nachts pas zindelijk toen zijn 8 jaar was.

Karin

Antwoord:
maandag, 10 november 2003

De vaardigheid om 's nachts droog te slapen was er net ingeslepen toen hij door stressvolle situaties weer in bed is gaan plassen. Dat zie je vaker op die leeftijd. Kinderen hebben "teveel aan hun hoofd" en laten de net geleerde vaardigheid schieten. U heeft het zover ik kan beoordelen goed aangepakt. U bent nu weer begonnen met de wekmethode en u houdt een lijst bij met stickers wanneer het goed is gegaan. Het is belangrijk om nu even consequent door te gaan. U kunt best de drinites gebruiken. Het is nog steeds niet wetenschappelijk bewezen dat de luier de zindelijkheid 's nacht beinvloed. Overigens doet TNO er wel onderzoek naar. Wat betereft de wektijden het volgende: wekt hem 1,5 - 2 uur na het slapen gaan en eventueel 1 uur na die wektijd nog een keer. Wanneer hij 2 weken droog is gaat u de wektijd afbouwen door hem te vervroegen tot u 3 kwartier voor het slapen gaan bent aangeland. Wanneer hij een uur later naar bed gaat dan wekt u hem ook later. Wanneer het wekken onvoldoende effect heeft dan zou ik echt een aantal maanden niets doen en hem tijdelijk een drinites aan geven. Daarna is hij oud genoeg voor de plaswekker. Hopelijk gaat het eerder lukken. Veel succes.

Met vriendelijke groet

Marianne Vijverberg

Bestuurslid KCB en incontinentietherapeute

Lees meer hierover

Terug naar het vragenforum
Stel zelf een vraag