Vraag:
zondag, 9 november 2003

Dag,
Na een moeizame start, heeft mijn zoon van bijna 8 redelijk goed succes met de plaswekker.Hij slaapt zo'n 3 tot 5 nachten per week helemaal droog. dan wordt hij pas tegen half zes wakker voor een plas. Maar er zijn nachten dat hij rond een-twee uur moet plassen en dan gaat dus het plasalarm. Dan moeten we er vaak ook uit om hem aan te sporen naar de wc te gaan.
Hij is overigens ook wel eens midden in de nacht uit zichzelf wakker geworden. Hij komt dan bij mij op de wekker kijken of hij de plaswekker nog om moet; als het na vijven is, hoeft dat niet.
Nu is hij zelf heel boos en verdrietig omdat hij nog steeds de plaswekker heeft. hij wil een onderbroek. Maar ik vind dat hij dan eerst een hele week (7 dagen) droog moet slapen. Ik wil hem evt. s'nachts helpen met wakker worden/ broekje weer aan, maar ik ga niet 's nachts bedden verschonen.
Hoe ga ik nu om met dat verdriet en hoe help ik hem met het laatste zetje?
Ik ben wel op zoek geweest naar jullie boek, maar dat heb ik nog niet. Mijn zoon is redelijk slim en misschien kan hij er zelf over lezen. Hij is wel gemotiveerd, maar ook ongeduldig. De wekkertraining doen wij nu 4 weken.
Alvast bedankt en met groet,
Clary

Antwoord:
maandag, 10 november 2003

Het gebruik van de plaswekker gaat eigenlijk volgens het boekje. Na 2-3 weken moet er verbetering optreden en dat is bij uw zoon ook zo gegaan. Wij vertellen er altijd bij dat week 5-6 de moeilijkste weken zijn om het vol te houden. Hij moet eigenlijk 2 weken achter elkaar droog zijn voordat hij mag stoppen met de wekker. U kunt het beste een kalender met hem maken waarop hij iedere nacht noteert of hij nat of droog is geweest en na een week telt hij de droge nachten op. Per week moet hij proberen een record te halen. Dit gaat vaak beter wanneer er extra oefeningen worden gedaan om de wekbaarheid te verhogen.
Voor kinderen die heel vast slapen is het nodig om de bestaande trainingsmethoden aan te vullen met extra oefeningen om de wekbaarheid te verbeteren.
Veel kinderen hebben een probleem om wakker te worden van de seintjes van de blaas. Beter wakker worden kan men leren. Om wakker te leren worden van een volle blaas moet Ďs avonds voor het slapen gaan geoefend worden in de vorm van inprentingsoefeningen . Dit moet heel gedisciplineerd gebeuren, pas dan kan de wekbaarheid beinvloed worden. Een voorbeeld: Een brandweerman die dienst doet in de kazerne zal misschien wel gaan slapen, maar met het idee, dat hij onmiddellijk wakker moet zijn, wanneer hij een bel hoort. Dit betekent namelijk dat er ergens brand is. Deze brandweerman heeft dat heel goed in zijn hoofd zitten en ď gaat erop slapenĒ. Hij wordt echt wakker en slaapt niet door het alarm. Een ander voorbeeld is wanneer je extreem vroeg op moet om naar Schiphol te gaan. Men slaapt dan anders dan wanneer je op zondag uit kan slapen. Het betekent dat je de wekbaarheid kan beÔnvloeden. Wanneer je wakker wilt leren worden van een volle blaas kun je daar dus ook oefeningen voor doen.

Inprentingsoefeningen voor de plaswekker
Het is belangrijker om voor het slapen gaan oefeningen in te prenten om wakker te worden van het geluid van de plaswekker. Het geluid van de plaswekker kan in geprent worden door de volgende punten te herhalen:
∑ Ik blijf droog vannacht
∑ Staat de plaswekker goed aan (zelf controleren)
∑ Heb ik het geluid van de wekker goed in mijn hoofd (een keer laten horen)
∑ Wanneer ik dat geluid hoor spring ik uit mijn bed (net als een brandweerman)
∑ En ga ik naar de WC om te plassen
∑ Wanneer ik uit mij zelf wakker word ga ik er ook altijd uit om te plassen

Met deze extra inprentingsoefeningen heeft de wekker mogelijk meer resultaat. Ook het bijhouden van een kalender of dagboek is belangrijk zodat er een wedstrijd van gemaakt wordt.

Deze en andere oefeningen staan in het boek. U kunt het beste het boek bestellen middels het ISDN nummer bij boekhandel of bibliotheek. Ik hoop dat uw zoontje wil volhouden want het kan de moeite waard zijn. Veel succes.


Met vriendelijke groet

Marianne Vijverberg

Bestuurslid KCB en incontinentietherapeute

Lees meer hierover

Terug naar het vragenforum
Stel zelf een vraag