Vraag:
dinsdag, 11 november 2003

Ik heb een probleem zoals ik ben 16 en plas nog steeds heel veel s'nachts in bed,om eerlijk te zijn kom ik zelden droog uit mijn bed!
Mijn ouders hebben er nooit een probleem van gemaakt ik heb een waterbed gekregen zelfs zodat ze het makkelijk kunnen schoonmaken.
Heb al van alles geprobeerd plaswekker,minrin (geloof ik) en helaas het hielp niet.
Gisteren moest ik naar de huisarts voor mijn oren en toen heb ik aan hem gevraagt is er nou echt niks anders en toen zei hij we proberen antidepresiva of zoiets dat kan ik morgen ophalen bij de apotheek ! Maar ik ben niet depri of zo zei ik tegen de dokter en hij zei nee maar dat wordt op jouw leeftijd ook wel eens gebruikt!
Mijn vraag is klopt dat wel ? en helpt dat ?
Overdag heb ik nooit een probleem met plassen hoor en ik maak er ook niet zo'n punt van en niemand hier in huis maar is dat nou een oplossing ?

Groetjes Jens

Antwoord:
donderdag, 13 november 2003

Het medicijn dat jij geadviseerd hebt gekregen van de huisarts is waarschijnlijk Imipramine (stofnaam) of Tofranil (merknaam). Tofranil of Imipramine is officieel een anti- depressiva wat ook kan helpen voor bedplassen omdat het medicijn van invloed is op het slaappatroon. Vroeger werd het vaker voor geschreven maar de laatste jaren is Minrin een effectief medicijn gebleken. Minrin kun je langer gebruiken en heeft weinig of geen bijwerkingen. Het heeft jou niet geholpen. Het is wel belangrijk om nog eens te bekijken of je de goede dosering had gekregen. Jij mag 2 maal 0,2mg hebben voor het slapen gaan. Wanneer Minrin met deze dosering ook niet helpt, is de moeilijke wekbaarheid vaak de oorzaak van het bedplassen en kan Imipramine geprobeerd worden. Op de pagina “therapie, medicamenteus” vind je meer informatie.
Wil je uiteindelijk toch gaan trainen en wil je begeleiding hebben bij een training, dan kun je bij verschillende ziekenhuizen terecht. De volgende ziekenhuizen: in Groningen, Rotterdam, Amsterdam, Nijmegen, Utrecht, maar ook het Diaconessen ziekenhuis in Meppel (speciaal voor kinderen boven de 12 jaar), het Carolus ziekenhuis in Den Bosch, het ziekenhuis in Deventer, Eindhoven en het Anthoniusziekenhuis in Nieuwegein weten veel van dit probleem af. Op de site onder het hoofdstuk “links” vind je ook nog particulieren adviesbureaus.
Wil je zelfstandig nog eens trainen dan is het boek “Bedplassen daar wil je van af!” misschien iets voor jou. Er staan instructies voor verschillende trainingsprogramma’s in en oefeningen om de wekbaarheid te verbeteren en tevens hoe je een training moet afbouwen of wanneer je moet stoppen. Je vindt meer informatie op de pagina “meer lezen?”

Veel succes.

Met vriendelijke groet

Marianne Vijverberg

Bestuurslid KCB en incontinentietherapeut

Lees meer hierover

Terug naar het vragenforum
Stel zelf een vraag