Vraag:
dinsdag, 11 november 2003

onze zoon van 7,5 was vanaf 4 jaar dag en nacht zindelijk. sinds de zomervakantie plast hij snachts weer in bed. vorig jaar heeft hij eenzelfde periode van bedplassen doorgemaakt die stopte toen hij zijn zwemdiploma haalde. af en toe verliest hij ook overdag wat urine, vooral als hij spannende dingen doet of aan het spelen is. onze zoon zit in een fijne klas bij zijn lievelings juf, heeft vriendjes en doet het prima op school. maar het bedplassen is niet gestopt. als hij bij een vriendje slaapt plast hij niet in bed. inmiddels thuis wel twee keer per nacht. wij wekken hem ongeveer 1,5 uur na het inslapen. vaak is hij dan al nat. sinds een week plast hij later op de nacht nog een keer in bed. wij zorgden er niet voor om hem goed te wekken en om een wachtwoord met hem af te spreken. hij is ovwerigens erg moeilijk wakker te krijgen en is dan vaak letterlijke en figuurlijk de weg kwijt. dat gaan we nu wel doen. na het lezen van uw site realiseren we ons dat we zelf het probleem wellicht erger gemaakt hebben. hoe kunnen we onze zoon het best wekken snachts?
hoe staat u tegenover het gebruik van luierbroekjes ?
heeft u verder nog adviezen?
alvast onze dank voor het beantwoorden van deze vragen
met vriendelijke groet
stella

Antwoord:
zaterdag, 15 november 2003

Uw zoontje heeft moeite om droog te slapen. Wanneer hij onbewust net een beetje weet hoe het moet, gebeurt er iets waardoor het hem niet lukt. Blijkbaar slaapt hij minder alert bij stressvolle situaties. Wanneer hij uit logeren is weet hij dat hij niet nat moet worden en slaapt hij net een fractie lichter waardoor het lukt ’s nachts de blaas aan te sturen. De mate van wekbaarheid is voor hem bepalend of hij in bed palst of niet.
U kunt de wekmethode die u nu hanteert nog iets aanscherpen door hem voor het slapen te laten plassen en dan een half uurtje laten lezen op bed om daarna weer te laten plassen (PLP). Op deze manier plast hij voor het slapen gaan zoveel mogelijk uit. U laat hem bovendien een kalender bijhouden. Per week telt hij de droge nachten op en de week daarna gaat hij proberen een record te halen van nog meer droge nachten. Naast het wekken kan hij voor het slapen gaan extra oefeningen doen om de wekbaarheid te verhogen. Veel kinderen hebben een probleem om wakker te worden van de seintjes van de blaas. Beter wakker worden kan men leren. Om wakker te leren worden van een volle blaas moet ‘s avonds voor het slapen gaan geoefend worden in de vorm van inprentingsoefeningen . Dit moet heel gedisciplineerd gebeuren, pas dan kan de wekbaarheid beinvloed worden. Een voorbeeld: Een brandweerman die dienst doet in de kazerne zal misschien wel gaan slapen, maar met het idee, dat hij onmiddellijk wakker moet zijn, wanneer hij een bel hoort. Dit betekent namelijk dat er ergens brand is. Deze brandweerman heeft dat heel goed in zijn hoofd zitten en “ gaat erop slapen”. Hij wordt echt wakker en slaapt niet door het alarm. Een ander voorbeeld is wanneer je extreem vroeg op moet om naar Schiphol te gaan. Men slaapt dan anders dan wanneer je op zondag uit kan slapen. Het betekent dat je de wekbaarheid kan beïnvloeden. Wanneer je wakker wilt leren worden van een volle blaas kun je daar dus ook oefeningen voor doen.
Om bij wekken beter wakker te zijn, kun je dat bijvoorbeeld oefenen met een wachtwoord. Er wordt een woord afgesproken voor het slapen gaan, dit woord moet worden ingeprent in de trant; “als ik gewekt word moet ik onmiddellijk mijn wachtwoord zeggen”. Het moet natuurlijk iedere avond een ander woord zijn. Het kind moet oud genoeg zijn om het wachtwoord voor het slapen gaan goed in te prenten. Sommige kinderen voelen niet aan hoe intensief zij dat moeten doen. Zij hebben hulp nodig om voor het slapen een kwartier te oefenen door te herhalen wat ze moeten doen wanneer ze gewekt worden.
Door het inprenten en wakker worden van het wekken wordt er anders geslapen waardoor er ook kans is dat men makkelijker wakker wordt van de signalen van de blaas. Bovendien wordt er bewuster een plas op de wc gedaan zodat er een bewust wordingproces plaatsvindt, dat de volle blaas op de wc moet worden uitgeplast en niet in bed. Wanneer dit onvoldoende succes heeft dan is de volgende stap meestal de training met de plaswekker. Dit kan met of zonder wekken. Informatie over de plaswekker staat op de site.
Wat betreft de luierbroekjes hebben wij nog geen mening. Het is nog niet wetenschappelijk bewezen welke invloed het gebruik van deze broekjes heeft. Bij het trainen met wekken of plaswekker adviseren wij altijd te trainen zonder luierbroekje omdat het kind zich dan meer bewust is dat het droog moet slapen. Echter het is geen bindend advies.
Tenslotte in het boek “Bedplassen daar wil je van af!” staan instructies en oefeningen om de wekbaarheid te verbeteren. Het is een boek dat de kinderen zelf mee kunnen lezen. U vindt meer informatie op de pagina “meer lezen?” van onze site

Veel succes.

Met vriendelijke groet

Marianne Vijverberg

Bestuurslid KCB en incontinentietherapeut

Lees meer hierover

Terug naar het vragenforum
Stel zelf een vraag