Vraag:
woensdag, 12 november 2003

Ik ben 33 jaar en ik heb erg last van het plassen in bed.
Ik weet niet wat de oorzaak is maar na het lezen van jullie site wil ik u graag vragen of ik gebruik kan maken van een van door jullie genoemd medecijnen ?
Ik heb dit aan mijn huisarts verteld en zij heeft me naar een specialist gestuurd en er zijn volgens de specialist geen lichaamlijk problemen ivm mijn nieren en de blaas.
Mijn huisarts heeft me geadvieseerd om ieder 3 uur naar toilet te gaan. Ik heb haar gevraagd om desmopressine te gebruiken maar zij wilde eerst kijken of ik geholpen kan worden door de oplossing van ieder 3 uur naar toilet te gaan en als dit niet lukt dan wilde ze mij met een weeker en alarm bedplassen te helpen maar ik wil toch de medecijn van desmopressine proberen ?

Antwoord:
zaterdag, 15 november 2003

Het is heel redelijk dat jij op jouw leeftijd naar het medicijn Minrin vraagt. De kans dat je droog wordt door middel van de wekker is kleiner naar gelang je ouder bent. Je zou kunnen overleggen of je Minrin zou mogen gaan proberen om te kijken of het helpt. Minrin is een lichaamseigen stof. Het is een aanvulling op het anti diuretisch hormoon dat ís nachts actief is en er voor zorgt dat er ís nachts minder urine wordt aangemaakt. Men gaat er van uit dat bedplassers een te kort hebben aan deze stof. Wanneer het helpt kan het geen kwaad om het langer te gebruiken. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat Minrin op de lange duur weinig bijwerkingen geeft.
Wanneer het niet helpt kun je alsnog gaan oefenen. De huisarts redeneert net andersom, hetgeen ik bij een jonger iemand reeŽ zou vinden maar op jouw leeftijd vind ik dat je zelf mag kiezen.
Wanneer je toch door oefenen droog wilt worden dan is het misschien verstandig om er hulp bij te zoeken. Het diaconessenziekenhuis in Meppel heeft een incontinentiecentrum waar ze jong volwassenen trainen in groepsverband. Zij hebben veel ervaring met volwassenen die nog in bed plassen. Het telefoonnummer is 0522 233850.
Veel succes.

Met vriendelijke groet

Marianne Vijverberg

Bestuurslid KCB en incontinentietherapeut

Lees meer hierover

Terug naar het vragenforum
Stel zelf een vraag