Vraag:
woensdag, 12 november 2003

Mijn zoon (bijna zes) is een zeer vaste slaper. 's Nachts draagt hij een luierbroekje, maar desondanks is ook zijn bed zelf een aantal dagen per week nat. We wekken hem 's avonds om te laten plassen, maar het succes is zeer matig. Hij wordt zeer moeizaam wakker en het lukt hem vaak niet om te plassen.
We hebben eerst de wachtwoordmethode uitgeprobeerd, maar dat lukte niet. Met verschillende geluiden wekken lukte wel, maar het plassen zelf niet. Ook hebben we diverse tijdstippen uitgeprobeerd, maar dat heeft ook weinig opgeleverd. Om 22.00 uur wekken betekent dat hij in een erg vaste slaap zit en haast niet wakker wil worden. Om 24.00 uur is hij beter te wekken, maar dan zit de plas al in zijn luierbroekje. Hoe nu verder?
Alvast dank voor de adviezen.Antwoord:
zaterdag, 15 november 2003

U heeft de nodige pogingen gedaan om uw zoontje droog te krijgen. Ik denk dat u gelijk heeft dat uw zoon voornamelijk een wekbaarheidsprobleem heeft. Hij is nog te jong om nog meer te oefenen om die wekbaarheid te verbeteren. Voorlopig kunt u niet meer doen. Wanneer hij 7 jaar is kunt u de plaswekker proberen wanneer hij dat zelf ook wil. Even niet te veel druk op uit oefenen en het over een jaar nogeens proberen.

Met vriendelijke groet

Marianne Vijverberg

Bestuurslid KCB en incontinentietherapeut

Lees meer hierover

Terug naar het vragenforum
Stel zelf een vraag