Vraag:
maandag, 17 november 2003

Onze zoon van 18 is regelmatig nat. We hebben in de loop der jaren een keer of 5 een plaswekker gebruikt. Dit had wel tijdelijk resultaat, maar altijd viel hij na verloop van tijd (soms maanden) weer terug.
Hij gebruikt nu al enkele jaren minrin tabletten. Ze helpen goed, maar elke keer zegt de dokter hem, dat hij af moet bouwen. Op dit moment gebruikt hij ze maar af en toe, met het gevolg dat hij zeker 1 maal per week een nat bed heeft. Wat raadt u ons aan? Hij vindt het een groot probleem, maar wil zelf eigenlijk niets anders proberen dan de tabletten.

Met vriendelijke groet,

Marian den B

Antwoord:
zaterdag, 22 november 2003

Inmiddels heeft wetenschappelijk onderzoek uitgewezen dan Minrin ook op de lange duur geen of weinig bijwerkingen geeft. Voorheen was de mening om Minrin alleen te geven tijdens logeren of vakantie. Tegenwoordig zijn de hulpverleners daar wat soepeler in geworden en Minrin wordt ook langer gegeven, als therapie. Meestal wordt dan wel geadviseerd na 3 maanden te stoppen om te kijken of het lichaam de gewoonte om droog te slapen heeft overgenomen. Uw zoon reageert goed op de Minrin. Het is misschien de moeite waard om te proberen of het al zonder Minrin kan. Hij is dan nog af en toe nat. Hij zal moeten leren een keer extra uit bed te komen om te plassen. Hij kan dat doen door zelf een keer een wekker te zetten, waarbij hij zichzelf oplegt om wakker te willen worden van de wekker. Het kan ook zijn dat hij het niet alleen kan en hulp nodig heeft.
Het diaconessenziekenhuis in Meppel heeft een incontinentiecentrum waar ze jong volwassenen trainen in groepsverband. Zij hebben veel ervaring met volwassenen die nog in bed plassen. Het telefoonnummer is 0522 233850.
Veel succes.

Met vriendelijke groet

Marianne Vijverberg

Bestuurslid KCB en incontinentietherapeut

Lees meer hierover

Terug naar het vragenforum
Stel zelf een vraag