Vraag:
vrijdag, 21 november 2003

Mijn zoontje van 8 jaar is 's nachts nog nooit zindelijk geweest. Een training m.b.v. een plaswekker had geen resultaat omdat hij er ook na enkele weken niet wakker van werd. Hij plast dan ook zeker nog 3 keer per nacht.
Nu draagt hij weer een luier, en vind dat op zich ook niet erg, maar ik wil hem natuurlijk wel helpen ervan af te komen. Ik heb nu van de huisarts minrin gekregen. Hoe kan ik dit het beste gebruiken in combinatie met wellicht andere therapie en heeft het uberhaupt wel nut of kan ik beter af wachten? Ik las namelijk dat bijna iedereen weer terugvalt na het stoppen. Hoe pak ik dit probleem het beste aan met het oog op de lange termijn. Graag uw advies.
Met vriendelijke groet, Yvonne J.

Antwoord:
zaterdag, 22 november 2003

De reden dat de plaswekker niet heeft gewerkt is dat hij te vast slaapt en niet wakker werd. Voor hem is het dus belangrijk om extra oefeningen te doen die de wekbaarheid verbeteren. Beter wakker worden kan men leren. Om wakker te leren worden van een volle blaas moet ‘s avonds voor het slapen gaan geoefend worden in de vorm van inprentingsoefeningen . Dit moet heel gedisciplineerd gebeuren, pas dan kan de wekbaarheid beïnvloed worden. Een voorbeeld: Een brandweerman die dienst doet in de kazerne zal misschien wel gaan slapen, maar met het idee, dat hij onmiddellijk wakker moet zijn, wanneer hij een bel hoort. Dit betekent namelijk dat er ergens brand is. Deze brandweerman heeft dat heel goed in zijn hoofd zitten en “ gaat erop slapen”. Hij wordt echt wakker en slaapt niet door het alarm. Een ander voorbeeld is wanneer je extreem vroeg op moet om naar Schiphol te gaan. Men slaapt dan anders dan wanneer je op zondag uit kan slapen. Het betekent dat je de wekbaarheid kan beïnvloeden. Wanneer je wakker wilt leren worden van een volle blaas kun je daar dus ook oefeningen voor doen.
Pas dan leert hij anders te slapen en wordt hij op den duur ook wakker van de signalen van zijn blaas. Hij heeft nu Minrin gekregen. Mijn advies zou zijn om eerst te kijken of hij goed reageert op de medicatie. Wanneer dat goed helpt kunt u de plaswekker opnieuw gaan gebruiken met extra “word wakker oefeningen” . Deze oefeningen vindt u in het boek “bedplassen, daar wil je vanaf!” Informatie vindt u op de pagina “meer lezen” . Tijdens het gebruik van de plaswekker kan de Minrin langzaam worden afgebouwd door de dosering steeds te halveren. Veel succes.
Met vriendelijke groet

Marianne Vijverberg

Bestuurslid KCB en incontinentietherapeut

Lees meer hierover

Terug naar het vragenforum
Stel zelf een vraag