Vraag:
vrijdag, 21 november 2003

Onze zoon van 61/2 jaar plast nog iedere nacht.Hij draagt drynights ter voorkoming dat zijn bed nat wordt desondanks gaat dit ook soms nog mis omdat hij s'nacht altijd veel plast. Ook overdag is hij regelmatig nat omdat hij "vergeet" om naar het toilet te gaan, hij wacht dan te lang denken wij. Op school is al de afspraak gemaakt om hem s'morgens en s'middags naar het toilet te sturen ookal zegt hijzelf dat hij dan niet moet maar als hij niet gaat dan is het mis en dan is hij te laat met gevolg dat hij dus gaat ruiken naar urine en dat gaat andere kinderen opvallen nu nog niet zozeer maar vast wel volgend jaar als hij naar groep drie gaat. We willen hem zo graag aanleren om vooral overdag op te letten maar tot nu toe heeft al heel veel gefaald. Zelf zal hij niet zeggen dat het is misgegaan omdat hij zich toch wel voor schaamt. S'avonds laten wij hem altijd nog een keer plassen hoewel het wakker worden een probleem is. Wachtwoorden en goed wakker worden wordt hij volgens mij niet want als hem er naar vraagt s'ochtens dan weet hij van niets ook als we het bed moeten verschonen en hij zelf een andere pyama moet aantrekken weet hij de volgende ochtend nergens van.
Zijn broer van 4 jaar is wel heel goed zindelijk zowel overdag als s'nachts en dat vreet aan hem hoewel we hem nergens voor straffen of er de nadruk op leggen.
Is het verstandig om nu al naar de huisarts te gaan of dit nog een tijdje te laten rusten vooral omdat de feestdagen eraan komen?? Alvast bedankt.
Groetjes A.C.

Antwoord:
zaterdag, 22 november 2003

Uw vraag betreft eigenlijk broek- en bedplassen van uw zoon. De oorzaak van het broekplassen is zo niet te zeggen. Het is wel bekend dat wanneer kinderen merken dat zij iets te moeilijk vinden, in dit geval droog blijven overdag, zij een ontwijkhouding aan nemen om de vervelende ervaring te kunnen overleven. Zij voelen niet dat ze moeten plassen en voelen zelfs niet dat zij nat zijn. Ze ontwijken het probleem als oplossing om het niet als vervelend te ervaren. Wanneer zij er wťl steeds op zouden letten dan hebben ze er te veel last van. Het kan ook zijn dat hij het echt niet voelt. Het kan ook zijn dat de aandrang zich zo onverwachts aandient, dat hij er niet meer op kan reageren. Weer andere kinderen gaan zo op in het spel, dat zij ook niet voelen dat ze moeten plassen. Ook kinderen die problemen hebben om structuur aan te brengen in het dagelijks leven, vinden het moeilijk om zindelijk te worden. U merkt wel er zijn meerdere mogelijkheden die nu voor onze site te ver voert om helemaal uit te leggen. Het kan zijn dat het bedplassen een gevolg is van de klachten overdag. Meestal wordt geadviseerd om eerst overdag goed droog te worden alvorens aan het bedplassen aandacht te besteden. Wanneer bedplassen het hoofd probleem is dan kan hij aan dat probleem gaan werken en de wijze waarop, vindt u op onze site. Om het broekplassen aan te pakken moet u eerst naar de huisarts. Afhankelijk van zijn of haar expertise zal hij wel of niet doorverwezen moeten worden naar een specialist. De ziekenhuizen die veel ervaring hebben met kinderen die overdag nat zijn, zijn de Academische ziekenhuizen in Nijmegen, Rotterdam, Utrecht en ook het ziekenhuizen in Meppel, Deventer, Nieuwegein en Eindhoven hebben ervaring op dit gebied. Voor de feestdagen zou ik niets ondernemen. Ik hoop dat u de goede weg vindt om hem van de klachten af te laten komen. Veel succes.

Met vriendelijke groet

Marianne Vijverberg
Bestuurslid KCB en incontinentietherapeut

Lees meer hierover

Terug naar het vragenforum
Stel zelf een vraag