Vraag:
vrijdag, 21 november 2003

Beste Mevr. Vijverberg,

Mijn dochter is 12 jaar, zit net op de middelbare school, heeft het daar erg naar haar zin, en plast sinds een paar weken zo nu en dan 's nachts in bed.
Ze is tot haar 5e jaar 's nachts niet zindelijk geweest. Maar tussen 5 en 12 jaar waren er geen problemen.
Zou dit erop kunnen wijzen dat ze bv. moeite met wisselingen in de dagelijkse sfeer heeft? Destijds naar de kleuterschool, nu overgang naar de middelbare?
Wat kan ik doen om mijn dochter daarbij te helpen?
Heeft het soms ook iets met haar bekkenbodemspier te maken, of niet?
Ik zie uit naar uw reactie,
Met vriendelijke groet,

een bezorgde moeder

Antwoord:
zaterdag, 22 november 2003

Bij uw dochter is er sprake van secundair bedplassen. Het is opmerkelijk dat zij tussen haar vijfde en twaalfde jaar droog is geweest. Wanneer zij alleen ís nachts nat is dan zal dit niet met de bekkenbodemspieren te maken hebben. Wat precies de oorzaak is valt zo niet te zeggen. U kunt wel een paar dingen gaan uitsluiten. Allereerst zou ik haar urine laten controleren op een infectie. Wanneer dat goed is zou ik controleren of zij haar drinkpatroon goed verdeelt over de dag en niet pas om 16.00 uur gaat drinken. Daarnaast moet zij proberen 6 keer per dag te plassen bij een vochtintake van 1,5 liter. Tenslotte zou ze moeten bekijken of zij regelmatig poept. Wanneer er te veel ontlasting vast zit in de darmen dan heeft de blaas minder ruimte en voelt ze ook minder aandrang. Wanneer bovenstaande punten in orde zijn dan kan het met de wekbaarheid te maken hebben en zal ze moeten gaan oefenen om beter wakker te worden. U kunt dan beginnen met haar een keer te wekken. Adviezen over het verbeteren van de wekbaarheid kunt u vinden in het boek ďbedplassen, daar wil je vanaf!Ē Informatie vindt u op de pagina ďmeer lezen!Ē
Veel succes.
Met vriendelijke groet

Marianne Vijverberg

Bestuurslid KCB en incontinentietherapeut

Lees meer hierover

Terug naar het vragenforum
Stel zelf een vraag