Vraag:
maandag, 24 november 2003

Ik heb een vraag.

Ik ben van middelbare leeftijd en ben een enkele keer 3/4 keer in de maand)tijdens de slaap nog nat. Thuis is dat wel lastig maar op te lossen, maar tijdens uit logeren en reizen als ik moe ben en in slaap zou kunnen vallen draag ik voor alle zekerheid bescherming. Ook gebruik ik op advies van mijn huisarts dagelijks desmopressine neusspray tegen, urineverlies dat wel redelijk helpt.

Er is nog een probleem. Ik verlies niet echt ontlasting maar ik heb soms toch een kleine inlegger of beschermingsbroek nodig om de kleding schoon te houden. Dit is een probleem dat mijn moeder ook had maar ik durf een operatie niet aan.

Afgelopen week kwam een goede kennis erachter dat ik beschermende kleding droeg en dat vond ik wel heel moeilijk.


Heeft u nog advies voor me?

Groeten

Hendrik.

Antwoord:
donderdag, 27 november 2003

Gezien uw leeftijd is het moeilijk om een algemeen advies te geven. Er kunnen heel veel factoren een rol spelen. Het is maar de vraag of het hier om klassiek bedplassen gaat of dat er iets anders aan de hand is. Uit uw verhaal maak ik bijvoorbeeld ook op dat u wel eens wat ontlasting verliest. Het zou kunnen zijn dat u forse obstipatie heeft. Er zit teveel ontlasting vast in de darm waardoor een gedeelte van de ontlasting er langs loopt zonder dat u aandrang heeft. Ook het bedplassen kan er mee te maken hebben. Het behandelen van de obstipatie gedurende lange tijd zal dan noodzakelijk zijn. Maar misschien is dat een te simpele voorstelling van zaken. Belangrijk is dat u naar een goede specialist gaat voor advies. Dat kan een uroloog met ervaring op dit gebied zijn. Ik hoop dat u goede hulp vindt.

Met vriendelijke groet

Marianne Vijverberg
Bestuurslid KCB en incontinentietherapeut

Lees meer hierover

Terug naar het vragenforum
Stel zelf een vraag