Vraag:
maandag, 24 november 2003

Hallo,

Mijn zoon van bijna 13 jaar plast de laatste tijd weer regelmatig in bed, hij heeft het begin van het jaar een plaswekker geprobeerd maar het werkt niet echt, de hele familie werdt wakker en hij drukte de wekker uit en sliep dan weer verder. Het is vervelend voor hem, en voor ons en ik wil hem graag helpen, nu heb ik gehoord over trainingen in het ziekenhuis. Kunnen jullie daar iets meer over vertellen hoe zo iets in zijn werk gaat. Vanaf vandaag gaan we zelf iets nieuws proberen en dat is dat hij zijn wekker op een bepaalde tijd (03.30) zet en dan probeert om naar de w.c. gaat, zodat hij droog blijft. Hij schaamt zich ervoor maar ik weet als geen ander hoe het voelt want ik heb het zelf ook gedaan tot ongeveer mijn 12/13 jaar.
Bij voorbaat dank voor uw adviezen ook namens mijn zoon.

met vriendelijke groet Jeannette.

Antwoord:
donderdag, 27 november 2003

Uw zoon heeft de plaswekker geprobeerd maar deze werkte niet bij hem omdat hij moeite heeft om wakker te worden. Veel kinderen hebben een probleem om wakker te worden van de seintjes van de blaas. Beter wakker worden kan men wel leren. Om wakker te leren worden van een volle blaas moet ‘s avonds voor het slapen gaan geoefend worden in de vorm van inprentingsoefeningen . Dit moet heel gedisciplineerd gebeuren, pas dan kan de wekbaarheid beinvloed worden. Een voorbeeld: Een brandweerman die dienst doet in de kazerne zal misschien wel gaan slapen, maar met het idee, dat hij onmiddellijk wakker moet zijn, wanneer hij een bel hoort. Dit betekent namelijk dat er ergens brand is. Deze brandweerman heeft dat heel goed in zijn hoofd zitten en “ gaat erop slapen”. Hij wordt echt wakker en slaapt niet door het alarm. Een ander voorbeeld is wanneer je extreem vroeg op moet om naar Schiphol te gaan. Men slaapt dan anders dan wanneer je op zondag uit kan slapen. Het betekent dat je de wekbaarheid kan beïnvloeden. Wanneer je wakker wilt leren worden van een volle blaas kun je daar dus ook oefeningen voor doen.
Om bij wekken beter wakker te zijn, kun je dat bijvoorbeeld oefenen met een wachtwoord. Er wordt een woord afgesproken voor het slapen gaan, dit woord moet worden ingeprent worden in de trant; “als ik gewekt word moet ik onmiddellijk mijn wachtwoord zeggen”. Het moet natuurlijk iedere avond een ander woord zijn. Sommige kinderen voelen niet aan hoe intensief zij dat moeten doen. Zij hebben hulp nodig om voor het slapen een kwartier te oefenen door te herhalen wat ze moeten doen wanneer ze gewekt worden. Het zelfde geldt voor het gebruik met de plaswekker. Uw zoon heeft extra oefeningen nodig om van de plaswekker wakker te worden.
Inprentingsoefeningen voor de plaswekker
Het is belangrijker om voor het slapen gaan oefeningen in te prenten om wakker te worden van het geluid van de plaswekker. Het geluid van de plaswekker kan in geprent worden door de volgende punten te herhalen:
· Ik blijf droog vannacht
· Staat de plaswekker goed aan (zelf controleren)
· Heb ik het geluid van de wekker goed in mijn hoofd (een keer laten horen)
· Wanneer ik dat geluid hoor spring ik uit mijn bed (net als een brandweerman)
· En ga ik naar de WC om te plassen
· Wanneer ik uit mij zelf wakker word ga ik er ook altijd uit om te plassen

Met deze extra inprentingsoefeningen heeft de wekker mogelijk meer resultaat. Ook het bijhouden van een kalender of dagboek is belangrijk zodat er een wedstrijd van gemaakt wordt.
De Droog Bedtraining beschreven op onze site is een training die eveneens een appèl doet op de wekbaarheid
Deze droog bedtraining voor oudere kinderen boven de 9 jaar heeft ook extra oefeningen om de wekbaarheid te verbeteren. Uitleg over de droog bedtraining is te vinden op de site onder het hoofdstuk “therapie/niet medicamenteus/droogbed”.
Wanneer dit niet zelfstandig lukt dan is professionele hulp nodig. Er zijn ziekenhuizen die de Droge Bedtraining uitvoeren, waar dat kan, is afhankelijk van de woonplaats, bijvoorbeeld Meppel,Almelo, Deventer, Eindhoven en Dordrecht. U kunt eens via de huisarts informeren.
Tenslotte in het boek “Bedplassen daar wil je van af!” staan instructies en oefeningen om de wekbaarheid te verbeteren. Het is een boek dat de kinderen zelf mee kunnen lezen. U vindt meer informatie op de pagina “meer lezen?” van onze site

Veel succes.

Met vriendelijke groet

Marianne Vijverberg

Bestuurslid KCB en incontinentietherapeut

Lees meer hierover

Terug naar het vragenforum
Stel zelf een vraag