Vraag:
dinsdag, 25 november 2003

Ik ben 10 jaar en plas nog steeds in bed, om mijn bed droog te houden moet ik een luier en plastic broek dragen, maar dat vind ik niet zo erg.
Mijn ouders zijn een poos geleden gescheiden en ik woon bij mijn moeder in huis, het huis waar ik altijd heb gewoond.
Om het andere weekend woon ik bij mijn vader in huis, ook van hem moet ik als ik daar blijf slapen een luier en plastic broek dragen om het bed droog te houden, en ook dat vind ik niet zo erg.
Maar nu komt het, als ik bij mijn vader in huis blijf slapen dan draag ik de luier en plastic broek meer voor de zekerheid, want vanaf het begin heb ik mijn luier nog steeds droog kunnen houden, hoe kan dat?
Mijn vader denkt dat er onder mijn moeders huis misschien een waterader loopt, en dat ik daar gevoelig voor ben.
Mijn vraag is, kan het zijn dat ik daar gevoelig voor ben en wat kan ik dan daartegen doen?

Antwoord:
donderdag, 27 november 2003

De meest waarschijnlijke oorzaak dat jij bij je vader wel droog slaapt en wanneer je bij je moeder thuis slaapt niet, is dat je bij je vader net iets lichter slaapt dan bij je moeder waar je altijd gewend bent geweest te slapen. Jij plast in bed omdat je zodanig slaapt dat je blaassignalen die jou moeten zeggen dat je de plas op moet houden of dat je wakker moet worden niet ervaart omdat je te vast aan het slapen bent. Wanneer je ergens anders slaapt, slaap je door de onbekende omgeving net een fractie lichter waardoor je droog bent. Dit betekent dat je het wel kunt leren om anders te slapen. Veel kinderen hebben een probleem om wakker te worden van de seintjes van de blaas. Beter wakker worden kan men leren. Om wakker te leren worden van een volle blaas moet ‘s avonds voor het slapen gaan geoefend worden in de vorm van inprentingsoefeningen . Dit moet heel gedisciplineerd gebeuren, pas dan kan de wekbaarheid beinvloed worden. Een voorbeeld: Een brandweerman die dienst doet in de kazerne zal misschien wel gaan slapen, maar met het idee, dat hij onmiddellijk wakker moet zijn, wanneer hij een bel hoort. Dit betekent namelijk dat er ergens brand is. Deze brandweerman heeft dat heel goed in zijn hoofd zitten en “ gaat erop slapen”. Hij wordt echt wakker en slaapt niet door het alarm. Een ander voorbeeld is wanneer je extreem vroeg op moet om naar Schiphol te gaan. Men slaapt dan anders dan wanneer je op zondag uit kan slapen. Het betekent dat je de wekbaarheid kan beïnvloeden. Wanneer je wakker wilt leren worden van een volle blaas kun je daar dus ook oefeningen voor doen.
Om bij wekken beter wakker te zijn, kun je dat bijvoorbeeld oefenen met een wachtwoord. Er wordt een woord afgesproken voor het slapen gaan, dit woord moet worden ingeprent worden in de trant; “als ik gewekt word moet ik onmiddellijk mijn wachtwoord zeggen”. Het moet natuurlijk iedere avond een ander woord zijn. Het kind moet oud genoeg zijn om het wachtwoord voor het slapen gaan goed in te prenten. Sommige kinderen voelen niet aan hoe intensief zij dat moeten doen. Zij hebben hulp nodig om voor het slapen een kwartier te oefenen door te herhalen wat ze moeten doen wanneer ze gewekt worden. Wanneer dit onvoldoende succes heeft dan is de volgende stap meestal de training met de plaswekker, mits de goede leeftijd is bereikt. Dit kan met of zonder wekken. Informatie over de plaswekker staat op de site.

Tenslotte in het boek “Bedplassen daar wil je van af!” staan instructies en oefeningen om de wekbaarheid te verbeteren. Het is een boek dat je zelf kunt lezen. Je vindt meer informatie op de pagina “meer lezen?” van onze site

Veel succes.

Met vriendelijke groet

Marianne Vijverberg

Bestuurslid KCB en incontinentietherapeut

Lees meer hierover

Terug naar het vragenforum
Stel zelf een vraag