Vraag:
woensdag, 26 november 2003

Mijn dochter is net 14 geworden en plast al sinds haar 7e niet meer in bed. Toch heb ik gemerkt, dat ze tegenwoordig (stiekem) met een incontinentieverband van mij slaapt (ik heb zelf sinds een jaar last van stress-incontinentie) en er ook in plast; ik vond een paar maal een nat verband in de vuilnisemmer. Ik heb helemaal niet gemerkt, dat ze eerder een nat bed heeft gehad. Heeft u hier een verklaring voor?

mw. v. E.

Antwoord:
donderdag, 27 november 2003

Het kan zijn dat uw dochter ís nachts urine verliest en zich er erg voor schaamt. Zoals u het beschrijft is het geen hele plas in bed maar kleine beetjes. Dit zou mogelijk kunnen duiden op een urineweginfectie. Allereerst zou ik het bespreekbaar met haar maken. Gewoon vertellen dat u het incontinentiemateriaal heeft gevonden en dat u haar graag wil helpen. Dan zou ze haar urine na kunnen laten kijken bij de huisarts op een infectie. Wanneer daar niets uitkomt dan zou ze het onderstaand lijstje eens kunnen bekijken om te beoordelen hoe haar plaspatroon overdag is want dit zou de klachten ís nachts kunnen verklaren.

Het onderstaand lijstje geeft een eerste indruk over een normaal of verkeerd plaspatroon
∑ 6 keer per dag plassen wanneer je 1,5 liter drinkt
∑ De plas moet vanzelf komen en het is niet nodig om mee te persen.
∑ De straal moet ononderbroken verlopen en naar beneden gericht zijn
∑ Bij aandrang moet de plas nog even uitgesteld kunnen worden.
∑ De ontlasting moet bijna dagelijks komen met normale hoeveelheden en is niet hard
∑ Wat is de blaascapaciteit overdag. Hoeveel wordt na maximaal ophouden van de plas, geplast? Wanneer dat , < 200cc is dan wordt het moeilijk om de nacht droog te overbruggen.
Wanneer er punten zijn die voor haar anders liggen dan kan ze proberen die eerst zelf aan te pakken. Wanneer dat onvoldoende lukt of wanneer de punten bij haar niet van toepassing zijn dan zou ik naar de huisarts gaan om het te bespreken. Het belangrijkste is om er achter te komen of hier echt sprake is van bedplassen of dat het incontinentie is die veroorzaakt wordt door een verkeerd functioneren van de blaas. Veel succes.

Met vriendelijke groet

Marianne Vijverberg

Bestuurslid KCB en incontinentietherapeut

Lees meer hierover

Terug naar het vragenforum
Stel zelf een vraag