Vraag:
woensdag, 26 november 2003

Mijn zoon van 8 jaar plast soms in bed. Hij heeft periodes van een paar weken dat hij droog is, dan kan hij soms 2 keer per week nat zijn. Hij heeft geregeld dat hij een paar druppels in zijn broekje heeft als hij s'ochtends wakker wordt. Is hij nu een echte bedplasser of zou het wel overgaan. Wij maken er geen probleem van, maar zijn wel benieuwd naar uw antwoord. Tijdens de sint-periode is het wel eens wat erger, hij is dan ook nog jarig op 5 december.

Antwoord:
donderdag, 27 november 2003

Wanneer uw zoon niet een kletsnat bed heeft maar enkele druppels urine verleist ís nachts dan is het geen echt bedplassen. Er kunne 2 oorzaken zijn voor deze klacht:
1. Uw zoon wordt net niet wakker van de eerste signalen van de blaas. Pas wanneer hij begint met plassen dan wordt hij wakker en stopt. Er zijn weken dat hij net iets lichter slaapt en wel zijn plas onbewust ophoudt, maar wanneer hij moe is dan slaapt hij zodanig dat hij het te laat voelt. Meestal gaat dit steeds beter wanneer hij ouder wordt omdat hij dan lichter gaat slapen en zich er meer van bewust kan worden.
2. Het kan ook zijn dat hij overdag onvoldoende uitplast omdat hij een vernauwing heeft in de plasbuis. U kunt dat aan de buitenkant niet goed zien. U kunt wel kijken of u iets opvalt aan de wijze waarop hij plast en hoe de plasstraal is. Moet hij mee persen met plassen en is de straal krachtig en ononderbroken. Wanneer u twijfelt kunt u het beste naar de huisarts gaan en eventueel een verwijzing vragen naar een kinderarts of kinderuroloog.
Veel succes.

Met vriendelijke groet

Marianne Vijverberg

Bestuurslid KCB en incontinentietherapeut

Lees meer hierover

Terug naar het vragenforum
Stel zelf een vraag