Vraag:
donderdag, 27 november 2003

Ik ben 12 bijna 13 en ik plas in bed dat vind ik erg schalig maar ik weet niet wat ik moet doen om het te stoppen wekker werkt bij mij niet ik ben 4 van de 7 dagen nat kunnen julie mij helpen door infomatie te geven om het bedplassen te stoppen

Antwoord:
zondag, 30 november 2003

Wanneer je 12 jaar bent en de wekker werkt niet dan is het van belang dat je er eerst achter komt waarom de wekker niet werkte. Het kan zijn omdat je er niet wakker van werd of omdat je juist wel wakker werd een aantal keren per nacht en dat het probleem is dat je een kleine blaas capaciteit hebt.
Wanneer de wekbaarheid een probleem is dan is het zaak daar extra oefeningen voor te doen, zoals hieronder beschreven.
Inprentingsoefeningen voor de plaswekker
Het is belangrijker om voor het slapen gaan oefeningen in te prenten om wakker te worden van het geluid van de plaswekker. Het geluid van de plaswekker kan in geprent worden door de volgende punten te herhalen:
· Ik blijf droog vannacht
· Staat de plaswekker goed aan (zelf controleren)
· Heb ik het geluid van de wekker goed in mijn hoofd (een keer laten horen)
· Wanneer ik dat geluid hoor spring ik uit mijn bed (net als een brandweerman)
· En ga ik naar de WC om te plassen
· Wanneer ik uit mij zelf wakker word ga ik er ook altijd uit om te plassen

Met deze extra inprentingsoefeningen heeft de wekker mogelijk meer resultaat. Ook het bijhouden van een kalender of dagboek is belangrijk zodat er een wedstrijd van gemaakt wordt.
De Droog Bedtraining beschreven op onze site is een training die eveneens een appèl doet op de wekbaarheid
Deze droog bedtraining voor oudere kinderen boven de 9 jaar heeft ook extra oefeningen om de wekbaarheid te verbeteren. Uitleg over de droog bedtraining is te vinden op de site onder het hoofdstuk “therapie/niet medicamenteus/droogbed”.
Wanneer dit niet zelfstandig lukt dan is professionele hulp nodig. Waar dat kan is afhankelijk van de woonplaats. Er zijn vele GGD’s in Nederland die begeleiding geven. U kunt eens informeren bij de GGD afdeling jeugd bij u in de buurt. Verder zijn er een aantal ziekenhuizen die begeleiding geven, zoals in Meppel,Almelo, Deventer, Eindhoven en Dordrecht.

Wanneer de blaascapaciteit een probleem is dan is het zaak daar aandacht aan te besteden door overdag de blaascapaciteit te verhogen door de plas maximaal op te houden. Soms is het nodig omdat te combineren met medicijnen. Ook hierbij kun je waarschijnlijk het beste hulp zoeken bij een instantie met ervaring rond bedplassen zoals hierboven beschreven.
Tenslotte in het boek “Bedplassen daar wil je van af!” staan instructies en oefeningen om de wekbaarheid te verbeteren. Je kunt het zelf lezen. Je vindt meer informatie op de pagina “meer lezen?” van onze site

Veel succes.

Met vriendelijke groet

Marianne Vijverberg

Bestuurslid KCB en incontinentietherapeut

Lees meer hierover

Terug naar het vragenforum
Stel zelf een vraag