Vraag:
vrijdag, 28 november 2003

Hallo, mijn zoon van 14 jaar plast nog zeker 2/3 keer per week in bed, dit gebeurt als hij kan uitslapen of als hij teveel gedronken heeft, we hebben al pilletjes, druppels en een plaswekker geprobeerd maar dit hielp niet, hij heeft nu de leeftijd om bij vrienden te gaan slapen maar durft het niet aan.
Wat zijn nog de eventuele mogelijkheden om hem hierbij te helpen?
Met vriendelijke groet,

Een bezorgde moeder

Antwoord:
zondag, 30 november 2003

U geeft zelf al aan wanneer uw zoon nat is namelijk wanneer hij langer slaapt en wanneer hij meer heeft gedronken dan normaal. Dit betekent dat hij een bedplasser is op basis van een krappe blaascapaciteit. Wanneer hij ’ s nachts meer urine aan maakt door meer te drinken dan kan zijn capaciteit dat niet aan en omdat hij er niet wakker van wordt, plast hij in bed. Deze vorm van bedplassen is lastig te trainen. In principe kan hij 3 dingen doen.
1. Ofwel rekening houden met het feit dat hij bij lang uitslapen een keer een wekker moet zetten ’s morgens om alvast te gaan plassen en minder te drinken ’s avonds zeker wanneer hij ergens anders slaapt.
2. Medicatie om de urineproductie te verminderen ’s nachts. (Minrin)
3. Trainen om de wekbaarheid te verbeteren. (inprentingsoefeningen)
Informatie over de medicatie vindt u op de site en kunt u bespreken met de huisarts
Van inprentingsoefeningen geef ik u een voorbeeld:
Veel kinderen hebben een probleem om wakker te worden van de seintjes van de blaas. Beter wakker worden kan men leren. Om wakker te leren worden van een volle blaas moet ‘s avonds voor het slapen gaan geoefend worden in de vorm van inprentingsoefeningen . Dit moet heel gedisciplineerd gebeuren, pas dan kan de wekbaarheid beinvloed worden. Een voorbeeld: Een brandweerman die dienst doet in de kazerne zal misschien wel gaan slapen, maar met het idee, dat hij onmiddellijk wakker moet zijn, wanneer hij een bel hoort. Dit betekent namelijk dat er ergens brand is. Deze brandweerman heeft dat heel goed in zijn hoofd zitten en “ gaat erop slapen”. Hij wordt echt wakker en slaapt niet door het alarm. Een ander voorbeeld is wanneer je extreem vroeg op moet om naar Schiphol te gaan. Men slaapt dan anders dan wanneer je op zondag uit kan slapen. Het betekent dat je de wekbaarheid kan beïnvloeden. Wanneer je wakker wilt leren worden van een volle blaas kun je daar dus ook oefeningen voor doen.
Om bij wekken beter wakker te zijn, kun je dat bijvoorbeeld oefenen met een wachtwoord. Er wordt een woord afgesproken voor het slapen gaan, dit woord moet worden ingeprent worden in de trant; “als ik gewekt word moet ik onmiddellijk mijn wachtwoord zeggen”. Het moet natuurlijk iedere avond een ander woord zijn. Het kind moet oud genoeg zijn om het wachtwoord voor het slapen gaan goed in te prenten. Sommige kinderen voelen niet aan hoe intensief zij dat moeten doen. Zij hebben hulp nodig om voor het slapen een kwartier te oefenen door te herhalen wat ze moeten doen wanneer ze gewekt worden.
Door het inprenten en wakker worden van het wekken wordt er anders geslapen waardoor er ook kans is dat men makkelijker wakker wordt van de signalen van de blaas. Bovendien wordt er bewuster een plas op de wc gedaan zodat er een bewust wordingproces plaatsvindt, dat de volle blaas op de wc moet worden uitgeplast en niet in bed.
Tenslotte in het boek “Bedplassen daar wil je van af!” staan instructies en oefeningen om de wekbaarheid te verbeteren. U vindt meer informatie op de pagina “meer lezen?” van onze site

Veel succes.

Met vriendelijke groet

Marianne Vijverberg

Bestuurslid KCB en incontinentietherapeut

Lees meer hierover

Terug naar het vragenforum
Stel zelf een vraag