Vraag:
zondag, 30 november 2003

Hallo,
In een folder van Huggies las ik dat er een training blaastraining bestaat.
Onze zoon, 6.5 jaar, plast af en toe in bed. Door de december spanning weer wat vaker. We nemen hem rond 24 uur op om te plassen.
Overdag plast hij heel vaak en ook zijn ontlasting komt veelvuldig voor per dag.
Het zijn dan niet zulke grote plassen of ontlasting, maat steeds een beetjes.
Zou de blaastraining wat voor hem zijn en hoe regel ik dat.
Hij heeft hier totaal nog geenlast van, wij mopperen wel op hem dat we alweer zijn billen moeten vegen, maar verder maken wij er geen groot probleem van. Ook niet van het bedplassen.

alvast bedankt

Miranda Stadens

Antwoord:
zondag, 30 november 2003

Uw zoontje heeft naast het bedplassen, hoogst waarschijnlijk een kleine blaas inhoud met mogelijk een kramperige blaas, zodat hij vele kleine plasjes doet. Met moeite en inspanning is hij in staat overdag droog te blijven en soms lukt hem dat ook niet. De reden waarom de blaas klein is, valt zo op papier niet te zeggen. Er kan een verkeerde gewoonte zijn ontwikkeld, maar er kan ook ergens een kleine vernauwing zitten in de plasbuis. Deze vernauwing zorgt ervoor dat hij de blaas leeg moet persen, waardoor hij een stugge blaaswand heeft gekregen, die niet in staat is veel rek te vertonen. Het kan echter ook een gradragsprobleem zijn waarbij hij onvoldoende structuur heeft om te letten op aandrangsignalen. Wanneer u twijfelt zou ik er via de huisarts door een kinderarts of uroloog naar laten kijken. Wanneer hij overdag nog moeite heeft met blaascontrole zal hij er ís nachts zeker ook moeite mee hebben. Mijn advies is dan ook eerst achterhalen waardoor het komt en wanneer er geen afwijkingen worden gevonden, dan oefenen om overdag de plas langer op te houden en daarbij voldoende te drinken, minstens 1,5 liter per dag. Dan leert hij zijn blaas overdag te voelen en te trainen. Pas dan kan weer aan het bedplassen gewerkt worden,. Bovendien poept hij overdag ook in zijn broek en dit kan duiden op obstipatie door dat hij de bekkenbodemspieren veelvuldig gebruiken moet om zijn plas overdag op te houden. Kortom het is een multi probleem en om dit op te lossen heeft u professionele hulp nodig van bijvoorbeeld een kinderarts. Overlegt u het eens met de huisarts.

Veel succes.

Met vriendelijke groet

Marianne Vijverberg

Bestuurslid KCB en incontinentietherapeut

Lees meer hierover

Terug naar het vragenforum
Stel zelf een vraag