Vraag:
donderdag, 11 december 2003

Hoi,

Ik ben vrouw van 22 jaar oud, ik heb hele me leven last van bedplassen, me ouders hebben me nooit naar de huisarts gebracht voor onderzoek. Tijdens het slapen voel ik niet de drang om op te staan om naar het toilet te gaan en zo kan ik midden in de nacht wakker worden met een nat bed. Ik heb periodes dat ik een week lang niet in bed plast en dan weer weken achter elkaar in bed plast, hoewel nu ik ouder heb ik meer droge periodes dan vroeger.
Nu ik 22 jaar ben, vind ik het best eng om naar de huisarts te gaan hier. Ik schaam me behoorlijk hier voor.
Maar ik wil niet zo verder gaan.
Als nou naar me huisarts zou gaan wat kan ik van hem verwachten?
Ik heb van me moeder gehoord dat me oma ook veel last had met bedplassen en ik heb ook neven van ongeveer mij leeftijd die ook met dit probleem kampen, kan het erfelijk zijn?

Alvast bedankt voor uw antwoord!

Antwoord:
vrijdag, 12 december 2003

Wanneer je 22 jaar bent en je hebt alles al geprobeerd om droog te worden dan hebben algemene adviezen geen zin. Er zal specifiek gekeken moeten worden wat de reden is dat het niet lukt met de gangbare methoden. Het trainingsprogramma moet daarop worden afgestemd. Het kan zijn dat er medicatie moet worden toegevoegd aan de training om de blaascapaciteit te vergroten of om de urineproductie te verminderen. Belangrijk is dat met verstand van zaken wordt gekeken wat het beste is. De huisarts weet daar niet altijd raad mee. Je kunt het probleem echt wel met hem bespreken en dan kun je vertellen over de site en ons advies aan hem voorleggen. Het advies: Je kunt overwegen om een hoge dosering Minrin te proberen of wanneer dat niet helpt professionele hulp zoeken. De medewerkers van het gespecialiseerd incontinentiecentrum te Meppel hebben veel ervaring met jong volwassenen die nog in bed plassen. Dit incontinentiecentrum zit in het Diaconessenziekenhuis in Meppel telnr: : 0522 233850. Voor jongeren worden bedplas kampen georganiseerd, waarbij zij gedurende 5 dagen intensief begeleid worden door professionals en in groepsverband getraind. Tevens wordt het plaspatroon overdag meegenomen in het verhaal. Veel succes.
Met vriendelijke groet


Marianne Vijverberg

Bestuurslid KCB en incontinentietherapeut

Lees meer hierover

Terug naar het vragenforum
Stel zelf een vraag