Vraag:
zaterdag, 20 december 2003

ik ben een jongeman van bijna 30jaar en heb nog steeds een bedplas-"probleem".
van jongs af aan tot in mijn tienertijd,toe met in zekere zin traumatische herineringen als gevolg van alles geprobeerd wat er als oplossing bestond voor het oplossen van het bedplassen!
op dit moment heb ik er per jaar nog zo'n gemiddeld zo'n 6 a 8 keer per jaar last van,misschien denkt u nu dit valt mee, maar per persoonlijk is elke keer dat het nog steeds gebeurd een vervelende situatie en heb ik liever dat ik er totaal vanaf ben!
D.m.v. weinig drinken s'avands laat en voor t na bed gaan in elk geval eerst na de toilet en dan pas slapen en s'morgens als ik voor t eerst wakker wordt meteen na de toilet (ook al slaap ik die dag uit) beperkt het aantal zich al.
ik heb nu 2 jaar een relatie en ook naar mijn vriend toe vindt ik dit een onprettige situatie.
in de aankomende week willen we een speciale hoeslaken halen die in ieder geval er voor zorgt dat de matras gespaard blijft en zo langer mee gaat.
dit was mijn voor geschiedenis en eigenlijk mijn vraag:
hebt u nog tips of dingen die u mij aanraadt of misschien site's waar ik nog info. vandaan kan halen voor mijn "probleem"?
het woord probleem zet ik bewust tussen aanhalingstekens ivm dat het wel een probleem is maar dat ik er mee heb leren leven/omgaan,ondanks dat dat niet altijd een pretje is!

ik wil u hierbij al bij voorbaat bedanken voor het beantwoorden van mijn "probleem" !

hartelijke groeten dhr. R.E.D.Toebes

Antwoord:
maandag, 22 december 2003

Wanneer je 18 jaar of ouder bent en je hebt alles al geprobeerd om droog te worden dan hebben algemene adviezen geen zin. Er zal specifiek gekeken moeten worden wat de reden is dat het niet lukt met de gangbare methoden. Het trainingsprogramma moet daarop worden afgestemd. Het kan zijn dat er medicatie moet worden toegevoegd aan de training om de blaascapaciteit te vergroten of om de urineproductie te verminderen. Belangrijk is dat met verstand van zaken wordt gekeken wat het beste is. Wanneer je zo sporadisch nat bent zoals jij vertelt, is het nog veel moeilijker. Het heeft meestal te maken met de blaascapaciteit en de hoeveelheid die je drinkt. Daar zul je dus altijd rekening mee moeten houden. Wanneer het vaker voor komt en je wilt toch een deskundig advies dan kun je het beste contact op nemen met de medewerkers van het gespecialiseerd incontinentiecentrum te Meppel. Zij hebben veel ervaring met jong volwassenen die nog in bed plassen. Dit incontinentiecentrum zit in het Diaconessenziekenhuis in Meppel telnr: : 0522 233850.

Veel succes.

Met vriendelijke groet


Marianne Vijverberg

Bestuurslid KCB en incontinentietherapeut

Lees meer hierover

Terug naar het vragenforum
Stel zelf een vraag