Vraag:
maandag, 29 december 2003

Mijn zoon van 9 jaar is eigenlijk pas sinds korte tijd zindelijk overdag.Wel moet hij nog zeer frequent plassen. Er zijn periodes in het verleden geweest toen het overdag wel goed ging en toen zijn we 's nachts ook begonnen met trainen. Ook hebben we hierbij een plaswekker gebruikt. Volgens de kinderarts is er niets lichamelijks mis met hem. Hij draagt nu vanaf een uur of 11 's nachts een luier (deze is standaard 's morgens nat) en we laten hem dan ook plassen. Hij is moeilijk wakker te krijgen. Een wachtwoord gebruiken we dan ook.
Is het zinnig om nu met hem weer in de medisch molen te duiken of moeten we wachten tot hij een langere periode overdag ook droog blijft (het is nu ongeveer 3 maanden)?

Antwoord:
dinsdag, 30 december 2003

Uw zoontje heeft naast het bedplassen, hoogst waarschijnlijk een kleine blaas inhoud met mogelijk een kramperige blaas, zodat hij vele kleine plasjes doet. Met moeite en inspanning is hij in staat overdag droog te blijven en soms lukt hem dat ook niet. De reden waarom de blaas klein is, valt zo op papier niet te zeggen. Er kan een verkeerde gewoonte zijn ontwikkeld, maar er kan ook ergens een kleine vernauwing zitten in de plasbuis. Deze vernauwing zorgt ervoor dat hij de blaas leeg moet persen, waardoor hij een stugge blaaswand heeft gekregen, die niet in staat is veel rek te vertonen. Het kan echter ook een instabiele blaaswand zijn die snel aangeeft dat hij moet plassen. Hij moet dan erg alert zijn om tijdig aan aandrangsignalen gehoor te geven. Wanneer u twijfelt zou ik er via de huisarts door een kinderuroloog naar laten kijken. Wanneer hij overdag nog moeite heeft met blaascontrole zal hij er ís nachts zeker ook moeite mee hebben. Met een kleine blaascapaciteit moet hij er ís nachts eigenlijk een of twee keer uit. Mijn advies is dan ook eerst achterhalen waardoor het komt en wanneer er geen afwijkingen worden gevonden, dan oefenen om overdag de plas langer op te houden en daarbij voldoende te drinken, minstens 1,5 liter per dag. Dan leert hij zijn blaas overdag te voelen en te trainen. Pas dan kan weer aan het bedplassen gewerkt worden. Let u ook eens op zijn poeppatroon. Kinderen die overdag vaak moeten plassen gebruiken veelvuldig hun bekkenbodemspieren, waardoor zij ongemerkt obstipatie ontwikkelen. Hierdoor hebben zij ook een verminderd blaasgevoel en heeft de blaas ook letterlijk minder ruimte om te rekken. U zou moeten controleren hoe vaak hij poept en of de ontlasting er normaal en niet te fors uit ziet. Pas als alle voorwaarden geschapen zijn kunt u het bedplassen aanpakken door hem 2 keer te wekken ís avonds 1,5 uur na slapen gaan en 1 uur daarna nog eens of te gaan oefenen met de plaswekker eventueel aangevuld met medicijnen. Mogelijk dat bij hem de medicatie Minrin baad heeft, omdat deze medicatie de urineproductie 's nachts verminderd en dat kan voor hem gunstig zijn in verband met zijn kleine blaas. Overlegt u het eens met de huisarts.

Veel succes.

Met vriendelijke groet

Marianne Vijverberg

Bestuurslid KCB en incontinentietherapeut

Lees meer hierover

Terug naar het vragenforum
Stel zelf een vraag