Vraag:
donderdag, 1 januari 2004

Mijn dochter van 5 jaar is geopereerd,urineleiders zijn verlegd.Na meer dan zes maand is ze overdag en 's nachts nog steeds niet zindelijk.Fysiek zou alles in orde blijken maar ze gaat nu nog altijd naar de psycholoog.Wanneer ze aandrang voelt om te plassen probeert ze dit altijd weg te duwen door een hurkbeweging te maken en spant ze haar spieren op.ze probeert dit ook te doen op een plaats waar we het niet zien.Bij een psychologische test tekende ze een stekelboom.Wat betekent dit?Heeft u daar meer uitleg over?

Antwoord:
zondag, 4 januari 2004

Uw vraag is heel specialistisch. Uw dochtertje is geopereerd aan de urineleiders maar ze is ook nat overdag en ís nachts. Allereerst zal gekeken moeten worden wat daar de oorzaak van is.
Het is wel bekend dat wanneer kinderen merken dat zij iets te moeilijk vinden, in dit geval droog blijven overdag, zij een ontwijkhouding aan nemen om de vervelende ervaring te kunnen overleven. Zij voelen niet dat ze moeten plassen en voelen zelfs niet dat zij nat zijn. Ze ontwijken het probleem als oplossing om het niet als vervelend te ervaren. Wanneer zij er wťl steeds op zouden letten dan hebben ze er te veel last van. Het kan ook zijn dat hij het echt niet voelt. Het kan ook zijn dat de aandrang zich zo onverwachts aandient, dat hij er niet meer op kan reageren. Weer andere kinderen gaan zo op in het spel, dat zij ook niet voelen dat ze moeten plassen. Ook kinderen die problemen hebben om structuur aan te brengen in het dagelijks leven, vinden het moeilijk om zindelijk te worden. U merkt wel er zijn meerdere mogelijkheden die nu voor onze site te ver voert om helemaal uit te leggen. Het kan zijn dat het bedplassen een gevolg is van de klachten overdag. Meestal wordt geadviseerd om eerst overdag goed droog te worden alvorens aan het bedplassen aandacht te besteden. Wanneer bedplassen het hoofd probleem is dan kan hij aan dat probleem gaan werken en de wijze waarop, vindt u op onze site. Om het broekplassen te verhelpen moet uw dochter minstens in groep 3 zitten om trainingsinstructies te begrijpen. Dan kunt u eerst naar de huisarts gaan. Afhankelijk van zijn of haar expertise zal zij wel of niet doorverwezen moeten worden naar een specialist. De ziekenhuizen die veel ervaring hebben met kinderen die overdag nat zijn, zijn de Academische ziekenhuizen in Nijmegen, Rotterdam, Utrecht en ook het ziekenhuizen in Meppel, Deventer, Nieuwegein en Eindhoven hebben ervaring op dit gebied.

Aan de betekenis van de stekelboom die zij tekende bij de psycholoog, waag ik mij niet. Ik weet niet wat de reden is dat zij begeleiding heeft van een psycholoog. U kunt deze vraag het beste stellen aan de psycholoog waar ze onder behandeling is. Ik hoop dat u de goede weg vindt om haar van de klachten af te laten komen. Veel succes.

Met vriendelijke groet

Marianne Vijverberg
Bestuurslid KCB en incontinentietherapeut

Lees meer hierover

Terug naar het vragenforum
Stel zelf een vraag