Vraag:
zaterdag, 3 januari 2004

hoi k ben 13 en heb op school of thuis als ik keihard moet lachen dat ik in me broek plast!me ouders weten hie egter niks van en dat wil ik ook zo houden!
ook kan ik nie tegen kietelenen!op school gebeurt het wel eens meer dat ik met een zijk natte broek rondloop heel vervelend in de middelbare!ik hoop dat u me kunt helpen met een tip

Antwoord:
zondag, 4 januari 2004

Wat jij beschrijft is giechelincontinentie. Het is een vervelend probleem. Je bent alleen nat wanneer je heel hard moet lachen. Door het lachen of kietelen worden een aantal spieren helemaal slap waaronder je sluitspier van je blaas. Je kunt er niets aan doen, het overkomt je gewoon. Wanneer het heel vaak voorkomt en je hebt er veel hinder van dan kun je in het academisch ziekenhuis in Utrecht een speciale therapie volgen, waar je leert de giechel situaties iets beter onder controle te krijgen. Nogmaals dan moet je er veel last van hebben. Het is misschien wel een idee om het met je moeder te bespreken. Het is heel goed mogelijk dat zij het vroeger ook gehad heeft.

Met vriendelijke groet

Marianne Vijverberg

Bestuurslid KCB en incontinentietherapeut

Lees meer hierover

Terug naar het vragenforum
Stel zelf een vraag