Vraag:
zondag, 4 januari 2004

Hallo,

Ik heb een dochter van 7 jaar die sinds ze 3,5 is zindelijk is. Althans, dat denk ik. Ze heeft ook niet echt een bedplasprobleem vind ik maar dat ze nou echt zindelijk is, dat weet ik eigenlijk niet. Bedplassen doet ze misschien 1 of 2 keer per maand en op uw site las ik dat ze dan een echte volledige plas moet doen voordat gesproken wordt over bedplassen.En dat is bij haar niet het geval. Wel wordt ze bijna iedere morgen wakker met een vochtige tot natte broek. Ze trekt dan een droge aan. We laten ze 'savonds nog plassen en maken haar dan goed wakker zodat ze ook bewust weet wat ze doet. Soms gaat ze op de pot zitten en komt er gewoon niets. 'snachts laten we een wekker aflopen en die hoort ze dan wel en zet die uit. De ene keer gaat ze wel op de pot en de andere keer niet. Ik heb dan wel het vermoeden dat ze wakker genoeg is om te beseffen of ze moet plassen of niet. Ook laat ze de wekker weleens aflopen tot die vanzelf stopt en vervolgens gaat ze dus niet plassen. De volgende morgen is ze dan soms nat en soms droog. Ze kan ook heel veel drinken en droog zijn. Ik maak er niet zo'n probleem van en zij ook niet maar ik vraag me af of zij nou wel of niet een geval van bedplassen is. Een heel verhaal! Ik ben benieuwd naar uw reactie.

Antwoord:
woensdag, 7 januari 2004

Het plasprobleem zoals u het beschrijft is waarschijnlijk geen echt bedplas probleem. De klachten kunnen 2 oorzaken hebben.
1. Zij slaapt sommige nachten net iets te diep waardoor ze net te laat haar blaas aanstuurt in haar slaap of ze wordt net te laat wakker.
2. Haar plaspatroon overdag is verstoord zodat ze de blaas overdag onvoldoende en onvolledig leegt waardoor zij ís nachts als het ware overloopt. U zou dan overdag een afwijkend plaspatroon moeten zien, bijvoorbeeld:
Ze plast minder dan 6 keer per dag
Ze plast in stukjes en beetjes.
Ze moet erg meepersen tijdens plassen omdat ze een vernauwing heeft in de plasbuis.
Ze plast naar voren in plaats van naar beneden in de pot omdat er een klein vliesje voor de plasopening zit.
Wanneer u het patroon herkend van punt 2 dan kunt u het beste via de huisarts een verwijzing naar de kinderarts vragen.
Wanneer het patroon past bij punt 1 dan kunt u het beste doorgaan zoals u nu doet , haar wekken en zo goed mogelijk wakker maken.
Met vriendelijke groet

Marianne Vijverberg
Bestuurslid KCB en incontinentietherapeut


Lees meer hierover

Terug naar het vragenforum
Stel zelf een vraag