Vraag:
zondag, 4 januari 2004

Mijn zoon wordt eind maart 11 jaar, eigenlijk altijd nog bedplas problemen s'nachts. Kalendermethode, sávonds nog 1 of zelfs 2 keer wekken om te plassen, etc, geprobeerd zonder resultaat. Minurin neusspray helpt niet of niet echt, zelfs de hoogste dossering niet. Draagt zonder problemen HUGGIES dry nites. Wordt vaak zeer moeilijk gewekt, wordt ook wel zelf wakker om naar de w.c. te gaan...maar uiteindelijk plast hij zijn HUGGIE-broekje toch weer nat! De ene keer erg nat, de andere keer licht. Zelf voelt hij soms gewoon niet dan het broekje wat beplast is en zegt hij dat hij droog is.Mijn zoon heeft PDD-nos.
Hij wil zelf heel graag droog blijven s'nachts, zijn jongere zusje van bijna 6 doet dit immers al heel lang.Wij als ouders, waren beiden vrij snel zindelijk. Moeders zelfs al met 1 jaar!! De broer van vader plaste nog lang in zijn bed.Mijn zoon plast praktisch altijd zittend,waarom is mijn niet echt duidelijk. Ik vermoed dat dit te maken heeft met de PDD. Hij heeft vroeger tactyle overgevoeligheid gehad en ik vermoed dat hij hierdoor zelfs zittend is gaan plassen (?). Wanneer hij eens staand moet plassen zie ik een niet zo "krachtig"straaltje, hij plast dan ook meestal i.p.v. tegen de boom vrij recht naar beneden en dus....per ongeluk door het verkeerd richten in zijn kleding. Nu ik aan jullie schrijf komen dit soort dingen allemaal bij me op omdat dit wellicht een samenhang kan zijn van......?
De huisarts schrijft zeer makkelijk HUGGIE broekjes voor en heeft altijd het probleem verschoven op zijn leeftijd. Toen hij 6 was, kijk het aan tot 8, toen hij 8 was verschoof dit naar 10 etc.etc. Minurin op mijn verzoek gaan proberen, maar nooit een onderzoek, verwijzing, advies ......
WAT moet ik als eerste doen? Kinderarts? Minurin tabletten, zijn die beter? Plaswekker? Graag uw antwoord.

Antwoord:
woensdag, 7 januari 2004

Het is natuurlijk niet met zekerheid te zeggen vanuit de vrij uitgebreide informatie die u nu geeft, maar het lijkt erop dat zijn plaspatroon overdag niet helemaal goed is. Let u vooral eens op de kracht van de straal en of hij erbij moet persen. Het feit dat hij zittend plast is, vaak omdat de straal niet krachtig genoeg is of sproeit. Dit kan duiden op een vernauwing in de plasbuis, waardoor hij de urine er langs moet persen. Dit heeft effect op de blaaswand zelf die dik en stug wordt en minder hoeveelheid kan vast houden. Het kan ook zijn dat er teveel ontlasting in het onderste gedeelte van de darm zit die de plasbuis als het ware dicht drukt. Het kan ook zijn dat het plaspatroon overdag wel normaal is en dat hij ’s nachts moet leren te reageren op de signalen van de blaas. Een plaswekker zou in dit geval resultaat kunnen geven, maar u kunt dan het beste inprentingsoefeningen erbij geven. Deze oefeningen staan beschreven in het boek “bedplassen, daar wil je vanaf!” Informatie over het boek vindt u op de pagina “meer lezen”.

Veel succes.

Met vriendelijke groet

Marianne Vijverberg

Bestuurslid KCB en incontinentietherapeut

Lees meer hierover

Terug naar het vragenforum
Stel zelf een vraag