Vraag:
woensdag, 7 januari 2004

Kunt u mij iets vertellen over het verband tussen beplassen en het verwijderen van de neus- en keelamandelen?
Ik heb namenlijk al verschillende verhalen gehoord van mensen die na het verwijderen hiervan geen last meer hebben van bedplassen. Ik ben inmiddels 24 jaar en heb alle methodes al geprobeerd om te stoppen, maar tevergeefs.
Ik hoop dat u mijn vraag kunt beantwoorden, met vriendelijke groet, Linda

Antwoord:
maandag, 12 januari 2004

Er is geen direct verband tussen het verwijderen van neus- en keelamandelen en bedplassen.
Wat wel eens voorkomt is dat de neus- en/of keelamandelen zo groot zijn dat iemand daardoor tijdens de slaap minder goed kan ademhalen en daardoor minder makkelijk wakker wordt. Als bij zo'n persoon de amandelen verwijderd worden, verbeterd het ademhalingspatroon en kan iemand makkelijker wakker worden.
Of dat effect ook op zal treden is niet te voorspellen bij individuele patiŽnten. Dat hangt helemaal van de individuele situatie af.
Belangrijk voor alle mensen die in bed plassen is, dat ze proberen om zo te slapen dat ze makkelijk wakker worden van signalen. "Alert slapen" noemen we dat wel eens.
Ook is het bekend dat indien sommige methoden om te stoppen met bedplassen in het verleden niet succesvol bleken, het later soms met dezelfde methode wel lukt om droog te worden. Dat heeft te maken met het feit dat ons slaappatroon verandert in de loop der jaren. Het is dus niet zo dat een eenmaal mislukte methode nooit meer gebruikt kan worden.
Ik wens u veel succes met pogingen om droog te worden.

Frank van Leerdam
jeugdarts - Universitair Docent
secretaris Bestuur KennisCentrum Bedplassen.

Lees meer hierover

Terug naar het vragenforum
Stel zelf een vraag