Vraag:
woensdag, 7 januari 2004

mijn zoontje is 5 en was al meer als een jaar 'snachts droog .sinds 6 weken plast hij elke nacht in bed soms wel 2 keer.
hij heeft er zelf geen erg in want hij wordt er niet eens wakker van.de laatste weken geef ik hem een pamperbroekje aan omdat zijn huid ook gaat irriteren omdat hij lang met een natte pyama ligt.ik ben met hem bij de huisarts geweest en heb een urinetest bij hem laten doen .deze was op zich goed maar er werd mij verteld dat hij veel moest drinken .
kunnen jullie mij vertellen waarom dat moet?

Antwoord:
vrijdag, 9 januari 2004

De reden dat de huisarts het advies gegeven heeft om uw zoontje meer te laten drinken is waarschijnlijk enerzijds om te oefenen om de blaascapaciteit te vergroten en anderzijds wordt hij zich door het drinken meer bewust van zijn blaas. Het kan zijn dat zijn blaascapaciteit aan de krappe kant is, het kan ook zijn dat hij erg vast slaapt, waardoor hij de signalen niet voelt tijdens het slapen. Gemiddeld zijn kinderen op een leeftijd van 3,5-4 jaar ís nachts droog. Sommigen kinderen zijn iets later droog dan anderen. Nog 18% van de 5 jarige jongens plassen nog in bed en nog 5 % van de 10 jarige kinderen. Vijftien tot 18 % wordt vanzelf droog ook al doe je niets. Andere kinderen moeten echt trainen. Vanaf 6 jaar is het zinvol om een trainingspoging te wagen,vooral wanneer het kind last heeft van het probleem. Er is veel gewonnen wanneer kinderen er eerder van af zijn, dit voorkomt psychologische problemen. Misschien lijkt het erop dat het kind niet zo Ďn interesse in het droog worden heeft, maar dit kan ook schijn zijn. Soms vinden kinderen het in hun hart heel erg dat ze nat zijn, maar weten ze niet hoe ze het moeten oplossen. Zij nemen een ontwijkhouding aan en ze doen alsof het hen niet interesseert. Dit is overigens een normaal overlevingsmechanisme. Wanneer je er met ze over praat en samen naar een oplossing zoekt merk je pas dat ze er wel graag van af willen. Op de leeftijd van 5-6 jaar kan men dan het beste beginnen met een keer wekken ís avonds. Alle informatie vindt u op de site. Veel succes.

Met vriendelijke groet

Marianne Vijverberg

Bestuurslid KCB en incontinentietherapeut

Lees meer hierover

Terug naar het vragenforum
Stel zelf een vraag