Vraag:
zondag, 11 januari 2004

Mijn (stief)zoon van bijna veertien plast nog ongeveer de helft van de nachten in zijn bed. Bedplassen zit in de familie, bij zijn oudere broer is het vanzelf overgegaan, maar het wordt nu toch wel tijd dat ook voor hem het probleem wordt opgelost. Hij wordt er erg onzeker van, en het belemmert hem ook bij bijv. logeren, schoolkamp etc.
Nu heb ik gehoord dat acupunctuur ook een oplossing kan bieden. Ik heb contact gehad met een arts-acupuncturist (lid NAAV) die vertelde dat na ongeveer tien behandelingen in tien weken het kind droog zou kunnen zijn. Heeft iemand hier ervaring mee? Mijn vriend (de vader van het kind dus) staat vooralsnog negatief tegenover acupunctuur, maar mij lijkt het een makkelijke methode met een hoge slagingskans (10 a 15% van de mensen reageert niet op acupunctuur).

Antwoord:
donderdag, 15 januari 2004

Er zijn zeker mensen die baat hebben bij accupunctuur. Wij van het Kenniscentrum Bedplassen adviseren alleen die methoden die wetenschappelijk bewezen hebben effectief te zijn. Deze onderzoeken zijn gepubliceerd en beoordeeld op wetenschappelijke waarden. Zover mij bekend is accupunctuur bij bedplassen niet wetenschappelijk aangetoond effectief te zijn op langere termijn. Het is aan u de keuze of u dat risico wilt nemen. U kunt ook kiezen voor wetenschappelijk onderzochte methoden zoals de plaswekker, medicatie of de DroogBedtraining. Al deze methoden staan beschreven op de site. Het boek ďbedplassen, daar wil je vanaf!Ē geeft extra oefeningen bij bovengenoemde methoden. Informatie over het boek vindt u op de pagina ďmeer lezenĒ.

Met vriendelijke groet

Marianne Vijverberg

Bestuurslid KCB en incontinentietherapeut

Lees meer hierover

Terug naar het vragenforum
Stel zelf een vraag