Vraag:
woensdag, 14 januari 2004

Hallo,
Onze dochter van 7 jaar moeten wij iedere avond 1 a 1,5 uur nadat zij naar bed is gegaan laten plassen. Als we dit niet doen of als we langer wachten met laten plassen dan is ze gegarandeerd nat. We doen dit al jaren zo en hebben eigenlijk nooit met een wachtwoord gewerkt. Onlangs vertelde de huisarts dat we met een wachtwoord moeten gaan werken, maar het is erg lastig om haar na 1 a 1,5 uur goed wakker te krijgen. Vorige week was het zo dat ze om 20.15 uur had geplast, om 21.00 uur was ze nog wakker en heeft ze weer geplast (klein beetje) en toen we haar om 22.15 wilde laten plassen, had ze al in bed geplast. Als we onze dochter na 1 a 1,5 uur laten plassen dan blijft ze de rest van de nacht wel droog. Ze drinkt wel altijd heel weinig en ik laat haar het laatste uur voor ze naar bed gaat eigenlijk ook niks meer drinken.
Weten jullie misschien een oplossing of hebben jullie een goed advies?
B.v.d.

Antwoord:
donderdag, 15 januari 2004

Bij uw dochtertje wordt de meeste urine de eerste 2 uur na slapen gaan aangemaakt. Mogelijk heeft hij ook een vrij kleine blaascapaciteit en in combinatie met snel vast slapen is zij in de vooravond al nat. Door haar extra te wekken kan zij de nacht droog overbruggen. Nog beter is om haar wekbaarheid te verbeteren waardoor zij mogelijk niet alleen wakker wordt van het wekken maar later ook van de seintjes van de blaas. Deze moeilijke wekbaarheid kan getraind worden. Veel kinderen hebben een probleem om wakker te worden van de seintjes van de blaas. Beter wakker worden kan men leren. Om wakker te leren worden van een volle blaas moet ‘s avonds voor het slapen gaan geoefend worden in de vorm van inprentingsoefeningen . Dit moet heel gedisciplineerd gebeuren, pas dan kan de wekbaarheid beinvloed worden. Een voorbeeld: Een brandweerman die dienst doet in de kazerne zal misschien wel gaan slapen, maar met het idee, dat hij onmiddellijk wakker moet zijn, wanneer hij een bel hoort. Dit betekent namelijk dat er ergens brand is. Deze brandweerman heeft dat heel goed in zijn hoofd zitten en “ gaat erop slapen”. Hij wordt echt wakker en slaapt niet door het alarm. Een ander voorbeeld is wanneer je extreem vroeg op moet om naar Schiphol te gaan. Men slaapt dan anders dan wanneer je op zondag uit kan slapen. Het betekent dat je de wekbaarheid kan beïnvloeden. Wanneer je wakker wilt leren worden van een volle blaas kun je daar dus ook oefeningen voor doen.
Om bij wekken beter wakker te zijn, kun je dat bijvoorbeeld oefenen met een wachtwoord. Er wordt een woord afgesproken voor het slapen gaan, dit woord moet worden ingeprent worden in de trant; “als ik gewekt word moet ik onmiddellijk mijn wachtwoord zeggen”. Het moet natuurlijk iedere avond een ander woord zijn. Het kind moet oud genoeg zijn om het wachtwoord voor het slapen gaan goed in te prenten. Sommige kinderen voelen niet aan hoe intensief zij dat moeten doen. Zij hebben hulp nodig om voor het slapen een kwartier te oefenen door te herhalen wat ze moeten doen wanneer ze gewekt worden. Bovendien wordt er bewuster een plas op de wc gedaan zodat er een bewust wordingproces plaatsvindt, dat de volle blaas op de wc moet worden uitgeplast en niet in bed.
Ook het bijhouden van een kalender of dagboek is belangrijk zodat er een wedstrijd van gemaakt wordt.
Het boek “bedplassen, daar wil je vanaf!” geeft extra oefeningen bij bovengenoemde methoden. Informatie over het boek vindt u op de pagina “meer lezen”.
Hopelijk gaat het op deze manier wel lukken. Wanneer het niet lukt kunt u ook overwegen om de plaswekker een periode te gaan proberen. Veel succes.

Met vriendelijke groet

Marianne Vijverberg

Bestuurslid KCB en incontinentietherapeut

Lees meer hierover

Terug naar het vragenforum
Stel zelf een vraag