Vraag:
vrijdag, 16 januari 2004

Ik, dame van bija 22 plas nog in bed.
Ik heb in mijn tienerjaren van alles geprobeerd: plaswekker hielp niet ik werdt er niet wakker van maar de rest juist wel.
'S nachts riepen mijn ouders mij als hun naar de w.c. moesten maar af en toe was ik hun al voor en had ik in mijn bed geplast.
Neusspray Minrin hielp af en toe wel (moest ik niet veel drinken) maar de dag erna was ik opgehoopt dik van vocht dat ik dus vasthield.
Uit logeren gaan was wel moeilijk ik vertelde wel mijn vrienden erover (die ik vertrouw) maar voelde mij daar niet prettig bij. Ik was opgelucht dat ik de volgende dag "droog" was.
Ik durf nog geen relatie aan omdat ik me er dus voor schaam en bang ben dat hij me dumpt.
Mijn moeder had het vroeger ook maar bij haar is het overgegaan toen ze t huis uit ging.
Mijn broertje heeft er nog last van hij is 18 jaar en ook van alles geprobeert en heeft er ook nog wel eens af en toe last van.
Het is niet zo dat ik 7 nachten nat ben het kan ook zo zijn dat ik 2 weken droog ben..
Ook is het niet zo dat het aan stess ligt ofzo want als ik gestressd ben kan het ook zo zijn dat ik gewoon droog ben.
Wat kan ik hier nog meer aan doen?!?!
Kunt u mij daarmee helpen?
MVG

Antwoord:
zaterdag, 17 januari 2004

Bedplassen zit bij jullie duidelijk in de familie. Soms gaat (bij 15% van de bedplassers) vanzelf over, maar je weet nooit wanneer en nog 1% van de volwassenen plast nog in bed. Ik kan mij voorstellen dat je er wat aan wilt doen. Wanneer je 18 jaar bent en je hebt alles al geprobeerd om droog te worden dan hebben algemene adviezen geen zin. Er zal specifiek gekeken moeten worden wat de reden is dat het niet lukt met de gangbare methoden. Het trainingsprogramma moet daarop worden afgestemd. Het kan zijn dat er medicatie moet worden toegevoegd aan de training om de blaascapaciteit te vergroten of om de urineproductie te verminderen. Belangrijk is dat met verstand van zaken wordt gekeken wat het beste is. De medewerkers van het gespecialiseerd incontinentiecentrum te Meppel hebben veel ervaring met jong volwassenen die nog in bed plassen. Dit incontinentiecentrum zit in het Diaconessenziekenhuis in Meppel telnr: : 0522 233850. Voor jongeren worden bedplas kampen georganiseerd, waarbij zij gedurende 5 dagen intensief begeleid worden door professionals en in groepsverband getraind.
Wanneer je toch zelf wilt trainen dan kun je de Droge Bedtraining volgen die staat beschreven op de site onder het hoofdstuk “therapie” en dan klikken op “niet medicamenteus”. Het boek “bedplassen, daar wil je vanaf!” geeft extra oefeningen bij bovengenoemde methoden. Informatie over het boek vind je op de pagina “meer lezen”. Hopelijk gaat het lukken. Veel succes.

Met vriendelijke groet

Marianne Vijverberg

Bestuurslid KCB en incontinentietherapeut

Lees meer hierover

Terug naar het vragenforum
Stel zelf een vraag